Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională pe legea privind executorii judecătoreşti. El aminteşte despre condiţiile de numire a unui executor, onorariul primit de acesta şi normele de administrare şi conservare a arhivei notariale şi spune că actul normativ adoptat de către Parlament este neclar cu privire la schimbarea sediului unui executor judecătoresc.
„Un executor judecătoresc are sediul în circumscripţia unei judecătorii, însă competenţa sa teritorială se întinde pe întreaga circumscripţie a curţii de apel în care se află sediul acestuia. Din această perspectivă, este neclar dacă schimbarea temporară a sediului echivalează cu o extindere a competenţei executorului judecătoresc într-o altă circumscripţie a unei curţi de apel, în cazul în care judecătoriile în care executorii asociaţi se află în circumscripţii ale unor curţi de apel diferite”, argumentează şeful statului, în sesizarea la CCR, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statolui mai precizează că mecanismul de ocupare a posturilor vacante evocat de legea trimisă la CCR instituie un privilegiu pentru executorii judecătoreşti asociaţi, în detrimentul celor neasociaţi”.
„Executorii judecătoreşti se află în aceeaşi situaţie juridică, având dreptul de a ocupa un post vacant prin concurs. De altfel, legea nu instituie niciun fel de criterii referitoare la durata minimă a asocierii sau alte criterii de natură să justifice un astfel de tratament diferenţiat pentru executorii judecătoreşti asociaţi, aspect ce deschide posibilitatea ocupării unor posturi vacantate din anumite circumscripţii pe criterii preferenţiale, în absenţa oricăror reguli care să asigure un acces egal al membrilor acestei profesii la respectivele posturi”, mai arată Klaus iohannis.
Un alt aspect menţionat în sesizarea la Curtea Constituţională este cel referitor la actualizarea numărului de posturi pentru executori judecătoreşti.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News