Preşedintele Klaus Iohannis participă în perioada 21-22 martie la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea CE

Klaus Iohannis, în Parlamentul European, sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 21-22 martie 2024, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. În cadrul Consiliului European, liderii UE vor aborda teme de actualitate de pe agenda europeană şi globală, precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, fenomenul migraţiei, provocările din sectorul agricol european şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ”Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, joi, 21 martie 2024, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023”.

”Evenimentul va oferi şefilor de stat şi de guvern participanţi ocazia de a-şi împărtăşi viziunea cu privire la rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralităţii climatice, securităţii energetice şi dezvoltării economice. În cadrul Summitului, liderii vor adopta o Declaraţie, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susţinerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice şi pentru crearea de condiţii favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovaţiei tehnologice, educarea forţei de muncă şi mai ales lărgirea accesului la finanţare publică şi privată pentru energia nucleară”, se precizează în comunicatul oficial.

Reuniunea Consiliului European va debuta pe 21 martie cu o întâlnire de lucru cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, în cadrul căruia va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia geopolitică şi provocările globale actuale, cu accent pe situaţia din Orientul Mijlociu. Liderii UE vor aborda teme de actualitate de pe agenda europeană şi globală, precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, fenomenul migraţiei, provocările din sectorul agricol european şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE, arată Cotroceniul.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, situaţia din Ucraina va fi discutată pe larg, cu accent pe continuarea sprijinului multidimensional, inclusiv a sprijinului militar, în urma acordului recent privind instituirea Fondului de Asistenţă pentru Ucraina în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

”Preşedintele Klaus Iohannis va accentua faptul că România rămâne unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei şi va pleda pentru continuarea acordării asistenţei pe toate dimensiunile, îndeosebi pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene, atât timp cât va fi necesar”, menţionează sursa citată.

Astfel, dimensiunea de securitate şi apărare europeană va reprezenta un subiect central în cadrul discuţiilor liderilor UE, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a Strategiei privind industria europeană de apărare şi a programului asociat de investiţii în apărare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: