Skip to content
Politică

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 30 – 31 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles. Agenda de discuţii a Consiliului European se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei în diverse domenii, transmite Administraţia Prezidenţială.

Astfel, liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict, mai indică sursa citată.

„Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat. În contextul angajamentului Uniunii Europene faţă de eforturile internaţionale pentru asigurarea securităţii alimentare globale, şefii de stat şi de guvern vor discuta modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina”, conform sursei menţionate.

Agenda liderilor europeni va viza şi aspectele referitoare la securitate şi apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre în acest domeniu.

Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate, conchide sursa amintită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *