UPDATE
Iohannis a vorbit cu Biden și despre candidatura sa la șefia NATO spunând că nu poate dezvalui cele discutate, dar că negocierile continuă și că e posibil să nu se ajungă la un consens deplin pănă la summitul NATO.
Întrebat dacă se va întâlni și cu lideri republicani pentru a afla poziția lor față de Ucraina, Iohannis spune că protocolul prevede să te întâlnești cu administrația prezidențială și el asta a făcut.
El a apreciat că România trebuie să se întărească militar, să devină mai puternică, iar asta necesită investiții mai mari. „Avem nevoie de o industrie militară mai puternică”, a declarat el susținând necesitatea unui sistem de alimentare cu carburant pentru întreg frontul estic al NATO.
Despre sisteme Patriot pentru Ucraina
„România are aceste sisteme și i-am spus președintelui Biden că suntem deschiși la discuții. Mai întâi trebuie să discutăm acasă în CSAT problema și să vedem cum putem ajuta Ucraina fără să ne afectăm apărarea noastră”, a spus Iohannis, care a explicat că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar „altele sunt pe cale de operatizare”
Despre șefia NATO
Iohannis spune că a discutat și acest punct cu Biden și au hotărâ că dialogul trebuie continuat, dar a spus că nu poate face discuțiile publice. „Este bine să fie concurență, să fie doi candidați puternici fiindcă astfel se vor pune mai multe teme pe masă”, a apreciat el.
Mai mult, președintele român a avertizat că s-ar putea să nu se ajungă la un consens pănă la summitul NATO, dar că aceasta nu va duce la dezbinare în cadrul Alianței.
UPDATE
Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Joe Biden pentru întrevedere, menţionând că au multe de discutat.
”Am reuşit să lucrăm şi la relaţiile noastre bilaterale care au devenit tot mai puternice, avem parteneriatul strategic şi cred că prin întărirea acestui parteneriat reuşim să facem mai puternică şi legătura transatlantică. (…)”, a declarat Iohannis.
El a afirmat că vor discuta despre lucruri care încă sunt de rezolvat.
”Lucrăm împreună la programul Visa Waiver şi dacă totul merge bine nu peste mult timp vom avea rezultate”, a arătat Iohannis.
UPDATE
Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.
„Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a spus Biden. Cei doi președinți se află în Biroul Oval de la Casă Albă.
„Am încercat nu doar să fim membri NATO, ci și să lucram la relațiile bilaterale. România încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru a împiedica Rusia să câștige războiul (n. red. – din Ucraina)”, a spus Klaus Iohannis.
Știrea inițială
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii de la Casa Albă cei doi şefi de stat vor discuta teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale, un loc aparte având schimbul de opinii privind situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic.
Vizita preşedintelui Iohannis în SUA reprezintă un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale şi respectat de către partenerii Alianţei Nord-Atlantice, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.
”Cu acest prilej, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state şi a cooperării multisectoriale. Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale şi respectat de către partenerii Alianţei Nord-Atlantice”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Potrivit Casei Albe, preşedintele Joe Biden şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a României ca membru al Alianţei NATO. Astfel, preşedintele Biden îi va mulţumi lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi va recunoaşte multiplele contribuţii pe care România, ”un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”.
”Cei doi lideri vor sublinia sprijinul lor constant pentru Ucraina, care continuă să se apere de agresiunea Rusiei. Ei vor trece în revistă, de asemenea, domeniile în care România şi Statele Unite colaborează, între care energie, cooperare economică şi valorile democratice comune”, mai arată Casa Albă.
Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.
Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.
Ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership va avea loc miercuri, la ora locală 19.00 (joi, ora 2.00, ora României), iar Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune.
Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.
Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).
Printre personalităţile cărora li s-a acordat, de-a lungul timpului, The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News