Preşedintele Microsoft: „Inteligenţa artificială are nevoie de control uman, altfel poate fi transformată în armă”

Preşedintele Microsoft, Brad Smith a declarat: „Inteligenţa artificială poate fi transformată într-o armă şi trebuie să fie controlată de oameni”, potrivit News.ro.

De asemenea, el a spus: „Cred că fiecare tehnologie inventată vreodată are potenţialul de a deveni atât un instrument, cât şi o armă”. Acesta a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că AI rămâne supusă controlului uman. Indiferent dacă este un guvern, armata sau orice fel de organizaţie, care se gândeşte să folosească AI pentru a automatiza, de exemplu, infrastructura critică, trebuie să ne asigurăm că avem oameni în control, că putem încetini sau opri lucrurile.”

Riscurile inteligenţei artificiale au fost expuse de liderii tehnologici din întreaga lume după ce popularitatea chatbotului generativ alimentat de AI ChatGPT a explodat, datorită capacităţii sale de a produce răspunsuri asemănătoare oamenilor.

AI generativă este un tip de tehnologie de inteligenţă artificială care poate genera conţinut precum text, imagini, cod şi multe altele. CEO-ul proprietarului ChatGPT, OpenAI, Sam Altman, împreună cu directori ai DeepMind, divizia de AI a Google, şi Microsoft au avertizat în mai că AI prezintă un risc de dispariţie umană, la fel cu războiul nuclear, şi au subliniat necesitatea de a atenua aceste riscuri.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, cofondatorul Apple Steve Wozniak şi câţiva lideri tehnologici au cerut, şi ei, ca laboratoarelor de inteligenţă artificială să oprească sistemele de antrenament pentru a depăşi GPT-4, care este cel mai recent model de limbă mare al OpenAI. În plus, aceştia au cerut şi o pauză de şase luni pentru o astfel de dezvoltare avansată.

Smith a declarat că: „De aceea am pledat nu doar ca companiile să facă ceea ce trebuie, ci şi noi legi şi reglementări care ar asigura că există pauze de siguranţă. Am văzut nevoia pentru asta în altă parte. Adică, imaginează-ţi că electricitatea depinde de întrerupătoare. Îţi pui copiii într-un autobuz şcolar, ştiind că există o frână de urgenţă. Am mai făcut acest lucru pentru alte tehnologii. Acum trebuie să o facem şi pentru AI”.

Între timp, creşterea explozivă a inteligenţei artificiale îi face pe lucrători să se îngrijoreze că locurile lor de muncă ar putea fi înlocuite de tehnologie. Un raport realizat de Goldman Sachs în martie spunea că inteligenţa artificială generativă ar putea afecta până la 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume. „Între 25% şi 50% din volumul de muncă din acele ocupaţii afectate poate fi înlocuit”, a spus banca de investiţii, adăugând că: „locurile de muncă care necesită muncă fizică sunt mai puţin probabil să fie afectate semnificativ”.

Executivul Microsoft a subliniat: „AI este un instrument care completează munca umană şi nu unul care înlocuieşte locurile de muncă”. Preşedintele şi CEO-ul IBM, Arvind Krishna a declarat: „inteligenţa artificială va afecta mai întâi locurile de muncă din birouri, dar ar putea ajuta lucrătorii în loc să le înlocuiască”.

Citește mai mult pe www.bursa.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL