Skip to content
Politică

Președintele PACT anunță mișcări de ultimă oră pe scena partidelor noi: Este o necesitate EXCLUSIV

După ce luni au apărut în spațiul public informații conform cărora mai multe forțe politice ar discuta în vederea unei posibile alianțe pentru alegerile parlamentare,sub forma inființării unei platforme de comunicare comune, inițiatorii ideii au oferit mai multe detalii despre proiect.

Contactați de PSnews.ro, președintele PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor), Sebastian Burduja, precum și directorul de presă al partidului, Alin Iliescu, au detaliat fundamentele proiectului și ce anume a stat la baza discuțiilor cu celelalte formațiuni participante.

„Noi am fost cei care după alegerile locale am lansat acest apel către toate forțele democratice noi să ne reunim sub o formă sau alta, să vorbim pe aceeași limbă, ca să zic asa, să începem măcar un dialog, am spus noi, să facem un pact pentru România. Fundația Friedrich Naumann, care e un actor neutru, a organizat această masă rotundă, la care au participat cei are au fost invitați acolo: de la USB, noi (PACT, nr.), Pentru Iași, Andrei Postolache ș.a.m.d. Întâlnirea a avut loc în weekend, sâmbătă și duminică. În momentul de față, Inițiativa România a avut calitate de co-organizator al acestui eveniment și sunt singurii care au ieșit cu un comunicat astăzi despre ce s-a întâmplat acolo. Noi (PACT, n.r.) salutăm faptul că s-a răspuns până la urmă la ceea ce solicităm și noi, ca aceste partide să discute, să existe un dialog între noi și, practic, în momentul de față, singura certitudine este că acest dialog există, dar nu s-a decis nimic. Deci în momentul de față nu s-a semnat nimic, nu s-a ajuns la niciun acord, în momentul de față s-a făcut public prin cei de la Inițiativa România că această întâlnire a avut loc și că există discuții între aceste forțe politice noi. Nu s-a semnat niciun protocol. Important pentru noi a fost să ne așezăm la aceeași masă și asta s-a întâmplat pentru prima oară în weekendul acesta, la Predeal.
Nu se pune problema unei fuziuni, deci asta este o variantă exclusă 100%. Din punct de vedere al PACT, PACT cu siguranță își va continua existența ca partid de sine stătător,cu siguranță și la alegerile parlamentare și după alegerile parlamentare. PACT clar va exista. Dacă vom agrea o formă de colaborare sau alta cu alte forțe politice noi, vom anunta asta public și oficial către toată media. În momentul de față nu este cazul, dar cu siguranță PACT va exista cu sguranță ca partid de sine stătător și în continuă dezvoltare”, a declarat Alin Iliescu, directorul de presă al PACT.

Cât privește speculațiile despre o eventuală strategie a lui Nicușor Dan (USB) care ar dori prin acest proiect să își asigure un câștig la alegerile parlamentare din toamnă, Alin Iliescu a declarat: „Nicușor Dan și partidul lui au fost doar un actor invitat la această întâlnire, cu un statut egal cu al nostru sau al oricărui alcuiva. Deci fiecare forță politică a avut reprezentanți, din partea noastră au fost trei, din partea lui Nicușor Dan au fost câțiva ș.a.m.d. Dar nu a fost inițiativa lui Nicușor Dan, nu a fost el gazda evenimentului, el doar a luat parte. A fost o gazdă complet neutră, fundația Naumann, alaturi de Inițiativa România. Deci o gazda neutra și actori cu statute cât se poate de egale.

Citește și: USB pregătește terenul pentru alegerile parlamentare. Ce strategie are Nicușor Dan

Afirmațiile au fost întărite și de președintele partidului, Sebastian Burduja, care a adăugat că PACT susține „coagularea oamenilor care vor să facă o altfel de politică”, discuțiile centrându-se pe valorile comune care ar putea să lege un asemenea proiect, care a apărut dintr-o necesitate resimțită în urma alegerilor locale, motivând regulile stricte ale legislației electorale în vigoare.

Noi am fost prezenți la invitația fundației Naumann, ei au fost practic organizatorii evenimentului, susținuți de Inițiativa România ca actor neutru față de celelalte forțe politice. Noi susținem coagularea oamenilor care vor să facă o altfel de politică, ne-am bucurat să fim acolo, am contribuit. În principal discuțiile au fost despre care sunt valorile noastre comune, ce ar putea să lege un atare proiect. Urmează în săptămânile următoare să negociem să vedem ce formă o să aibă, dacă e alianță, dacă e altceva. În principiu preferința noastră și a multora este să se meargă pe o formulă în care fiecare să își păstreze identitatea.
Cred că e mai mult o necesitate. Am simțit-o si noi, am spus public. Imediat după alegerile locale, i-am chemat și pe Nicușor (Nicușor Dan, USB, n.r.), și pe Andrei de la Pentru Iași și pe Dan (Dan Mașca, POL, n.r.) de la Tg Mureș și i-am invitat public să începem un astfel de dialog. Cred că acum s-au combinat mai multe elemente: și disponibilitatea fundației Naumann și ceea ce Inițiativa România a mai făcut și face, deci cred că din ideea asta că separați cumva nu avem șanse pentru că legislația electorală e de așa natură, cu un număr de semnaturi foarte mare, resurse în teritoriu, pragul acesta de 5% și că într-un atare scenariu în care candidăm sau am candida separat, sigur că ne adresăm unui public destul de similar și atunci s-ar împărți voturile, și atunci de-asta.
Totul este la nivel de discuție și mai degrabă care ar fi condițiile în care s-ar putea realiza un asemenea proiect și nu despre proiect în sine. Deci încă un stadiu incipient. Sunt discuții și e bine că ele există, dar mai e mult până departe”, a declarat pentru PSnews.ro președintele PACT, Sebastian Burduja.

Referitor la alegerile parlamentare din toamna acestui an și plaurile partidului pe care îl conduce, Sebastian Burduja este încrezător într-un rezultat favorabil, subliniind importanța unor parteneri „care vor o altfel de politică.”

Da. Categoric (vor participa la alegerile parlamentare, n.r.). Noi nu am stabilit încă o listă. Avem oameni care vor să facă acest pas și îi vom susține în orice construcție. Pentru noi e important să găsim partenerii care vor o altfel de politică și să reușim să dăm acestor oameni pe care îi cunoaștem și în care avem încredere o platformă de pe care să facă schimbări în bine României, asta înseamnă să intri în Parlament”, a conchis Sebastian Burduja.

 

 

 

1 comentariu la “Președintele PACT anunță mișcări de ultimă oră pe scena partidelor noi: Este o necesitate EXCLUSIV

  1. Va agitati si va zbateti ca pestele pe uscat…ce e aia PACT? Un pact, sau niste insi care vor sa se pricopseasca prin politica? Hai, lasati intrunirile de weekend si plecati dracu la munca, pe santiere, la saiba si percutoare, ca n-aveti voi fata de Parlament sau alte demintati..adio, ba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *