Skip to content
Bihor Cluj Harghita Politică

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, pozat în timpul salutului nazist: Băieţii au ridicat mâna să spună că vor o bere

adevarul.ro

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), orădeanul Csomortányi István, a ajuns protagonistul unui uriaş scandal după ce pe pagina de Facebook a PPMT Cluj a apărut o fotografie în care e imortalizat în timpul salutului nazist, politicianul pretinzând, însă, că poza este trucată.

Poza de pe pagina de Facebook a PPMT Cluj a fost ştearsă, ulterior, chiar de responsabilii reţelei de socializare însă a rămas pe internet pe pagina Hi5 a unui fost consilier local al PPMT din Bihor, Barta Béla, de unde, de altfel, a şi fost preluată.

Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare, scrie adevarul.ro.

În poza realizată de participanţi în timpul unei drumeţii la Lacul Roşu, Csomortányi este împreună cu un cunoscut simpatizant al Jobbik, Keki Imre, tot bihorean, şi cu titularul contului online Hi5 unde a fost postată, Barta Béla, fost consilier local PPMT în Cherechiu, în prezent redactor la publicaţia online maghiară ithon.ma.

Grupul cu care se distra în tabăra EMI s-a imortalizat cu steagul arpadian utilizat de formaţiuni cel puţin controversate, precum Partidul Crucea cu Săgeţi, pronazist şi antisemit iar în acelaşi grupaj de fotografii din timpul escapadei apare şi însemnul acestuia, crucea verde cu săgeţi, şi mesajul „Să dispară Trianonul!”, mâzgălit pe stânci.

În ciuda evidenţei, însă, Csomortányi pretinde că fotografia ar fi fost „manipulată în photoshop”.

Nu au găsit nimic compromiţător în viaţa mea personală, nu sunt implicat în scandaluri de corupţie, nu am dat niciun motiv de scandal, în declaraţiile mele publice nu poate fi găsit nimic extremist”, a spus Csomortányi, declarând că „nu am făcut în viaţa mea acel semn”, deoarece nu îl reprezintă, pentru că „nu am astfel de convingeri”.

Nici măcar nu ştiu unde este locul în care e realizată fotografia, nu recunosc persoanele respective”, pretinde liderul PPMT iar colegii săi de partid îi ţin isonul, preşedintele  PPMT Covasna susţinând chiar că gestul lui Csomortányi a fost interpretat greşit pentru că „băieţii au ridicat mâna ca să răspundă la întrebarea «Care vrea o bere?»”.

Pe de altă parte, însă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că, un astfel de incident ar trebui urmat de o demisie. „Oriunde în lume, un asemenea gest ar trebui să fie urmat de o demisie, nu de denaturarea adevărului„, a declarat Kelemen Hunor la Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *