Skip to content
Republica Moldova

Președintele PMP, Cristian Diaconescu: UE nu poate accepta depășirea unei linii roșii în R. Moldova

Inquam Photos/George Calin

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a participat la Conferința Națională a Organizației Studenților Basarabeni din București, ocazie cu care a discutat cu tinerii despre situația de peste Prut și despre perspectiva integrării în Uniunea Europeană a țării vecine.

Premisa fundamentală a înaintării în aspirațiile naționale ale Republicii Moldova spre UE ține de determinarea societății privind armonizarea valorilor occidentale. Este necesară eliminarea ambiguității în abordările fundamentale ale clasei politice din Republica Moldova”, a declarat Cristian Diaconescu în cadrul evenimentului care a avut loc la Breaza, în județul Prahova.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PMP, tinerii români s-au arătat foarte interesați de perspectivele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar studenții basarabeni au profitat de expertiza europeană a liderului PMP și au pus în discuție probleme reale legate de situația de peste Prut, precum și numeroase întrebări.

Moldova trebuie să știe bine ce are de făcut. Uniunea Europeană este foarte atentă la respectarea standardelor și a sistemului de valori europene. Dar noi considerăm că UE ar trebui să se adapteze, în privința proiectului de integrare către Est, ținând cont de condițiile speciale din această zonă complicată. (…) Greșelile de politică internă pot costă foarte mult, Republica Moldova.”, a mai spus domnul Diaconescu”, a spus Cristian Diaconescu.

Președintele PMP a mai declarat că Republica Moldova ”poate convinge UE doar în urma impunerii unei voințe politice, prin eliminarea ambiguităților privind parcursul european al țării și prin eliminarea crizelor interne. Dacă Moldova rămâne într-o zonă vagă, gri, fără o opțiune clară, fără rezolvarea crizei din Transnistria, va fi foarte greu ca UE să facă primul pas”.

Astfel, ”în urma alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate parlamentară care să-și asume foarte clar un parcurs privind integrarea în UE”, a mai subliniat Cristian Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *