Președintele sârb Vucic închide discuția despre alegeri anticipate: „Gata cu cererile voastre, nu mă interesează”

Sursa foto: Aleksandar Vučić

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă, în fața susținătorilor săi, că refuză cererile studenților pentru alegeri anticipate. Afirmația vine în contextul celui mai amplu val de proteste din Serbia din anii ’90, declanșat de prăbușirea acoperișului unei gări din Novi Sad, tragedie în care au murit 16 persoane și care este atribuită corupției, relatează AFP, citată de Agerpres. De luni de zile, manifestațiile conduse de studenți au pus presiune asupra autorităților și au dus la demisia guvernului.

Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar moartea a 16 persoane în prăbușirea acoperișului unei gări din Novi Sad, în noiembrie, despre care se crede că este rezultatul corupției, a declanșat cel mai mare val de proteste în Serbia din anii 1990.

Sâmbătă, vorbind la Nis (sud-est), în fața partizanilor săi, Aleksandar Vucic a spus, adresându-se studenților: „Gata cu cererile voastre, am terminat, nu mă interesează”.

„Povestea s-a terminat”, a adăugat el.

Acest ton ferm răspunde în special cererii studenților de alegeri parlamentare anticipate, lansată pe 5 mai. Majoritatea partidelor de opoziție din parlament, de la stânga la centru, au anunțat că le vor susține revendicările și îi vor ajuta să se organizeze.

Alegerile vor avea loc atunci când „instituțiile competente vor lua decizia” de a le convoca, a comentat sâmbătă Vucic, adăugând că actuala coaliție de guvernământ ar câștiga cu rezultate chiar mai bune decât la alegerile parlamentare din decembrie 2023.

Partidul naționalist de guvernământ a câștigat alegerile pe fondul acuzațiilor de fraudă, respinse de președintele sârb. Opoziția unită a obținut 23,5 % din voturi.

În plus, așa cum face de luni de zile, Vucic a reiterat sâmbătă acuzațiile sale conform cărora Serbia se confruntă cu o „tentativă de revoluție de culoare” orchestrată de puteri străine.

„Miliarde de euro au fost investiți în distrugerea Serbiei”, a declarat el. Potrivit presei sârbe, la miting au participat câteva mii de persoane.

Manifestațiile au exercitat o presiune tot mai mare asupra autorităților, ducând la demisia prim-ministrului și la căderea guvernului.

Cu toate acestea, studenții continuă să ceară urmărirea penală a celor responsabili de accidentul de la Novi Sad, retragerea acuzațiilor împotriva studenților arestați și modificări ale legii privind dreptul la grevă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: