Skip to content
Politică

Președintele Serbiei nu se lasă în privința Kosovo. Mesaj dur pentru UE

realitatea.net

Președintele Serbiei nu se lasă în ceea ce privește autoproclamatul stat Kosovo. Vedeți mai jos ce mesaj dur a transmis liderul de la Belgrad pentru UE.

Serbia nu va recunoaşte independenţa Kosovo în schimbul aderării la Uniunea Europeană şi numai un compromis poate opri ca statutul provinciei Kosovo să se transforme într-un „conflict îngheţat”, a avertizat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Pe măsură ce Serbia face paşi spre aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile de la Belgrad se află sub presiune pentru a-şi normaliza relaţiile cu vecinii, inclusiv cu Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a declarat unilateral independenţa în urmă cu 10 ani. Independenţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 115 de state, inclusiv de 23 din cei 28 de membri ai Uniunii Europene, şi de SUA.

Uniunea Europeană nu a spus în mod explicit care este forma pe care ar trebui să o ia un acord între Serbia şi Kosovo, însă ministrul de externe german Sigmar Gabriel a declarat miercuri la Pristina că „acceptarea independenţei Kosovo” de către sârbi este o condiţie a aderării la UE.

„Dacă Serbia doreşte să se îndrepte către Uniunea Europeană, construirea statului de drept este prima condiţie, dar în mod firesc şi acceptarea independenţei Kosovo”, a spus Sigmar Gabriel la o conferinţă de presă comună cu așa-zisul premier kosovar, Ramush Haradinaj.

„Aceasta este condiţia esenţială pentru a merge către Europa”, a insistat ministrul de externe german, adăugând că Germania va ajuta Kosovo să obţină recunoaşterea independenţei şi din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independenţă autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *