Skip to content
Externe

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a supraviețuit în urma a trei tentative de asasinat până acum, potrivit Times

facebook

Asasinii au încercat să-l omoare pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de cel puțin trei ori de când Rusia a invadat țara vecină săptămâna trecută, se arată într-un nou raport. Comploturile de asasinat au fost dejucate când mai multe grupări de ruși anti-război au furnizat informații Ucrainei despre două grupuri de mercenari separate care plănuiau să lanseze atacurile, potrivit Times.

„Pot spune că am primit informații de la [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei posturilor locale de televiziune, potrivit Times.

Grupul Wagner, susținut de Kremlin, s-a aflat în spatele a două dintre încercări, a raportat Times. Dacă ar fi avut sau vor avea succes, Moscova ar putea nega implicarea directă în complotul de asasinat.

„Ar merge acolo cu o misiune foarte importantă, ceva ce rușii ar dori să fie negat – o decapitare a unui șef de stat este o misiune uriașă”, a declarat o sursă diplomatică pentru sursa citată.

„În ceea ce privește impactul asupra politicii suverane a Rusiei, aceasta ar fi poate cea mai mare misiune a lor de până acum. Ar avea un impact major asupra războiului.”

Există încă mai mult de 400 de membri ai Grupului Wagner la Kiev, după ce aceștia s-au infiltrat în Ucraina cu o „listă neagră” de 24 de oficiali ale căror decese ar provoca haos în guvernul ucrainean, au declarat surse pentru Times.

Volodimir Zelenski a refuzat oferta SUA de a-l evacua din Kiev

Amintim că Statele Unite i-au propus lui Volodimir Zelenski să îl evacueze din Kiev, însă președintele Ucrainei a refuzat oferta și a decis să rămână în capitala țării, chiar dacă este în pericol. După începerea invaziei președintele ucrainean spunea că potrivit informaţiilor pe care le deţine, este primul pe lista armatei ruse. „Inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, iar familia mea ţinta numărul 2”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *