Într-un interviu pentru PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că propunerea copreședintelui USRPLUS, Dan Barna, adresată lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor de a intra împreună la guvernare ca vicepremieri, nu ar fi trebuit făcută în spațiul public pentru că, astfel „a încălcat o convenție în prealabil stabilită de cele trei partide: aceea de a nu face declarații publice despre negocierile în curs”.
”Sunt aici două lucruri de observat și de comentat. În primul rând, domnul Barna a făcut această propunere care nu a fost în spațiul de negociere și sub regim de discreție, astfel încât partenerii să reacționeze, să discute, să vadă dacă e o soluție bună sau dacă trebuie adaptată, modificată. În acest fel, a reieșit de-a lungul zilei că Barna a încălcat o convenție în prealabil stabilită de cele trei partide: aceea de a nu face declarații publice despre negocierile în curs, de a nu informa decât despre lucruri convenite de către partenerii de discuții”, spune Lefter.
De asemenea, acesta susține că nu este just ca liberalii să cedeze șefia Camerei Deputaților unui partid inferior din punct de vedere procentual prin rezultatul electoral.
DOCUMENT Buna guvernare a USR în administrația locală. Cum fac risipă useriștii de banii de la bugetul de stat
VIDEO LIVE Scandal în Parlament la dezbaterea bugetului: Puterea și Opoziția se acuză reciproc de furt
Rareș Bogdan răspunde atacurilor venite dinspre USRPLUS: Acuzații dizgrațioase, tendențioase și lipsite complet de fundament
Omul rețelei de ”magistrați imobiliari” se întoarce la DIICOT. Silviu Mănăstire: Pe Iohannis și apropiații săi îi așteaptă vremuri grele
Adrian Dupu, noul secretar de stat DRRM, planuri pentru R.Moldova: Trebuie să vadă în România nu doar un frate, ci și proiecte concrete
”Al doilea lucru de observat este că această formulă, în versiunea în care a fost propusă de domnul Barna, ar însemna doar replierea sa personală într-un trio de vicepremieri, dar cu complementul păstrării șefiei Camerei pentru USRPLUS, ceea ce, din punctul de vedere al PNL, nu cred că este acceptabil.
Nu putem spune acum în ce va consta înțelegerea finală, dar cel puțin în faza în care ne aflăm, nu e logic ca șefia Camerei Deputaților, principala cameră decizională din Parlament, să fie cedată în procesul de negociere de către partidul care domină procentual prin rezultatul electoral și prin numărul de parlamentari.
Suntem într-un moment în care Dan Barna a jucat făcând o propunere publică în afara regulilor de negociere, sperând să obțină în acest fel un avantaj pentru formațiunea sa politică, și anume șefia camerei inferioare a Parlamentului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum încolo”, a conchis analistul.
Președintele USR, Dan Barna, i-a luat prin surprindere marți, într-o scurtă conferință de presă, pe potențialii parteneri din viitoarea coaliție de guvernare, după ce a anunțat că își retrage candidatura de la șefia Camerei Deputaților. Președintele useriștilor vrea să demonstreze acum prin impunerea lui Cătălin Drulă la șefia Camerei Deputaților că nu cere această funcție pentru el și vrea să arate că USR e încă un partid care negociază echitabil și în interesul alegătorilor.
Strategia lui Barna este bine gândită și prinde PNL și UDMR în offside, dacă ne luăm după pozițiile publice ale membrilor celor două formațiuni politice.