Skip to content
Politică

Președinția Consiliului UE. Iohannis: Vom pune cetățeanul în prim plan

Vrancea24

În cadrul întâlnirii de vineri, președintele Klaus Iohannis, împreună cu secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, și șeful de cabinet al președintelui Comisiei, Clara Martinez Alberola, au discutat prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene (UE). Administrația Prezidențială a exprimat aprecierea față de strânsa colaborarea pe care o are cu Comisia Europeană și a exprimă dorința de a continua această colaborare și în timpul mandatului României.

Subiectul abordat în cadrul ședinței s-a axat nu doar pe prioritățile României în timpul președinției, dar și pe temele legate de viitorul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune și viitorul buget al Uniunii post-2020.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Preşedinţia română la Consiliului Uniunii Europene va plasa cetăţeanul în prim plan. În acest sens, se va acţiona pentru a oferi cetăţenilor europeni rezultate concrete şi pentru a contribui, în acest fel, la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai apropiată de cetăţenii săi. Legat de viitorul Uniunii Europene, Preşedintele României a menţionat că Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 îşi propune să fie un moment marcat prin stabilirea viitoarei agende strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024″, precizează Administrația Prezidențială.

Iohannis a subliniat, discutând despre viitorul Cadrul financiar multianual post-2020, că țara noastră va acționa pentru obținerea unor progrese semnificative în negocierea viitorului buget al Uniunii. Președintele României a discutat despre nevoia unui viitor buget echilibrat, un buget capabil să vină ca un răspuns adecvat în fața noilor provocări ale Uniunii, dar şi o finanțare adecvată a politicilor tradiţionale – coeziunea şi agricultura – pentru realizarea obiectivelor europene pe termen lung.

„Ţinând cont de faptul că retragerea Marii Britanii ar trebui să aibă loc pe perioada mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis  a reliefat faptul că ţara noastră va trata cu maximă atenţie acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi implementarea acestui acord şi a dispoziţiilor tranzitorii după data de 29 martie 2019. La rândul său, secretarul general al Comisiei Europene a ţinut să asigure partea română că va beneficia de sprijinul instituţiei europene în desfăşurarea mandatului României la Consiliului UE. Totodată, Martin Selmayr a exprimat speranţa privind înregistrarea unor evoluţii substanţiale în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în primul semestru din 2019”, mai arată News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *