O propunere privind viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, elaborată de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, a fost transmisă statelor membre, relatează luni agenţia DPA, citată de agerpres.
Conform acestei propuneri, statele membre ar urma să contribuie la acest buget cu 1,07% din venitul lor naţional brut, un procent ce reprezintă un compromis între propunerile divergente formulate de statele membre, de Comisia Europeană şi Parlamentul European.
Germania, susţinută de alte statele contributoare nete, precum Suedia, Austria şi Olanda, a cerut ca bugetul multianual al UE să reprezinte cel mult 1% din venitul naţional brut combinat al statelor membre, în timp ce propunerea Comisiei Europene (CE) prevede 1,11%, iar Parlamentul European cere un procent mai mare, de 1,3%.
10 miliarde de euro – adevărata miză a scandalului politic din Sănătate: Legăturile șefului CNAS cu familia Voiculescu
Culisele discuției dintre Cîțu și Barna pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu. De ce nu a acceptat copreședintele USRPLUS interimatul la Sănătate
Vlad Voiculescu s-a bazat pe influența lui Cioloș și s-a trezit fără funcție. Pîrvulescu: A crezut că este foarte bine protejat, dar a fost o eroare
Ludovic Orban crede că Vlad Voiculescu şi-a dat cu stângul în dreptul: Premierul a luat o decizie corectă
Regula ”niciun ministru demis fără acceptul partidului”, cerută de USRPLUS, nu e pe placul liberalilor: ”Ar submina autoritatea premierului”
Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele beneficiare nete şi contributoare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorităţi pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migraţia, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiţionale, respectiv politica de coeziune şi politica agricolă comună, spre nemulţumirea statelor central şi est-europene, care acuză de asemenea introducerea unor condiţionalităţi noi pentru accesarea fondurilor europene.
Situaţia este complicată şi mai mult de retragerea Regatului Unit din UE, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.
Situaţia viitorului cadru bugetar multianual va fi discutată la Consiliul European din 12-13 decembrie. Liderii UE şi-au stabilit ca ţintă sfârşitul anului în curs pentru definitivarea acestui buget, care trebuie adoptat de statele membre în unanimitate.