Prețul apartamentelor va scădea cu până la 50%

Sursa foto: Pixabay

Economistul Radu Georgescu e de părere că în următorii doi ani prețul apartamentelor în România va scădea cu 50%. El analizează cum au crescut prețurile: un apartament cu două camere în București, în anul 2000, costa 6.000 de dolari, iar acum e 100.000 de dolari. Ce s-a întâmplat între timp?

Având în vedere prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătrați în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziționării unui astfel de apartament în București este printre cele mai ridicate atât la nivel național, cât și European, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare, arată un studiu publicat la începutul anului.

Graduri mai ridicate de accesibilitate sunt înregistrate doar în Bruxelles și Sofia (84,2 și 94,3 salarii medii nete din orașele respective) dintre marile orașe și capitale europene. La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich unde prețurile medii pe metro pătrat util pot depăși sau chiar depășesc €10.000 (Paris) sau €16.000 (Zurich), fiind necesare în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locații, un nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel din București.

De asemenea, capitala României oferă prețuri rezidențiale avantajoase și raportat la regiune, grade scăzute de accesibilitate fiind observate în Praga (oraș cu prețuri medii solicitate ce depășesc în medie €4.700/ mp util și unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament), Bratislava (171,5 salarii), Varșovia (165,3), Belgrad (161), Cluj – Napoca (158,2) sau Budapesta (150).

„Eu cred că în următorii 2 ani vor scădea cu până la 50%”

În acest context, mulți analiști susțin că prețurile la apartamente vor crește în România.

Economistul Radu Georgescu este de altă părere:

„Sunt unii care îmi spun că apartamentele din Romania sunt ieftine Eu cred că sunt exagerat de scumpe. Alții îmi spun că preturile la apartamente vor crește. Eu cred că în următorii 2 ani vor scădea cu până la 50%”.

În anul 2000, economistul a cumpărat cu 6.000 de dolari un apartament de două camere în București, cartierul Drumul Taberei. „Eram contabil junior într-o multinațională și aveam salariul de 500 de dolari. Deci un apartament de 2 camere reprezenta salariul pe 1 an al unui contabil junior”, detaliază el.

Nu a făcut credit ipotecar. În Romania nici macar nu exista acest produs la bănci.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: