Skip to content
Economie

Prețul benzinei a coborât la 4,5 lei/litrul

facebook omv petrom
" "

OMV Petrom a ieftinit joi noapte carburanții cu 10 bani/l, prețul unui litru de benzină ajungând la 4,5 lei, preț care confirmă anticipațiile făcute de Profit.ro la începutul lunii, potrivit cărora prăbușirea prețului internațional al petrolului și impactul Coronavirusului vor conduce la ieftiniri de cel puțin 50 de bani/l.

În ultimele zile, odată cu instaurarea stării de urgență în România, la efectul prăbușirii prețului internațional al țițeiului, s-a adăugat și presiunea scăderii cererii interne, atât a persoanelor fizice, aflate în autoizolare, cât și a persoanelor juridice, în urma încetinirii activității economice.

" "
" "

Vineri, la multe din stațiile Petrom din Moldova, cea mai ieftină regiune din România, prețul benzinei era de 4,5 lei/l, iar cel al motorinei de 4,68 lei/l. La cea mai ieftină stație din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, benzina se comercializa cu 4,56 lei, iar motorina, cu 4,76 lei. OMV Petrom este liderul pieței de carburanți din România, cu o cotă de peste 40%.

Interesant este că decretul de instituire a stării de urgență semnat de președintele Iohannis prevede posibilitatea plafonării prețului carburanților la media ultimelor 3 luni. Prevederea este bizară și de-a dreptul inutilă, în această perioadă, carburanții ieftinindu-se cu 20%. În urma eliminării supraaccizei de la 1 ianuarie, dar și a evoluției prețului internațional al petrolului (afectat de epidemia de Coronavirus și de războiul prețurilor dintre SUA, Rusia și Arabia Saudită), carburanții s-au ieftinit cu peste 20% de începutul anului.

La finalul lunii decembrie prețul unui litru de benzină era de aproximativ 5,65 de lei, iar cel al unuia de motorină de 5,75 lei, cu 1,15 lei/l peste nivelul actual. Cu alte cuvinte, autorii textului decretului au introdus posibilitatea plafonării prețului la carburanți la un preț cu 40-50 de bani/l superior actualului preț de pe piață, potrivit profit.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *