Prețul energiei electrice spot a crescut masiv și în iunie în România și a depășit pragul de 100 de euro/MWh, ca medie

Sursa foto: Freepik

Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în iunie, de 520 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM. Dat fiind că, în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh, avem așadar o creștere accentuată, de peste 18%, în doar o lună de zile. Sau un plus de peste 80 de lei/MWh.

Asta în condițiile în care și în mai am avut parte de o creștere masivă, de peste 33% față de luna precedentă, prețul mediiu ponderat fiind în aprilie de doar 329 de lei/MWh. Așadar, în doar două luni – în mod tradițional nu cele mai problematice din punct de vedere al producției de energie – prețul mediu ponderat PZU a crescut în Ronânia cu 58%.

Creșterile din mai și iunie vin după o perioadă de scădere consemnată de la începutul anului până după jumătatea primăverii, care a creat așteptări în piață că evoluția va fi și în continuare doar în jos. Astfel, în termeni de preț mediu, în aprilie a fost o scădere de 17 lei/MWh, sau de circa 5%, față de luna precedentă, iar aceasta a venit după scăderea care a avut loc în luna martie, când prețul a scăzut cu 9% față de februarie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: