Prețul energiei plătit de firmele românești este cel mai mare din UE
În raportul anual privind piaţa unică şi competitivitatea, publicat de Comisia Europeană, se arată că societățile din România plătesc cele mai mari preţuri la energie din Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât, de exemplu, cele plătite de firmele din Finlanda. Întrebat despre acest lucru, după ședința de Guvern de astăzi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea spune că doar investițiile în energie sunt cele care oferă certitudinea ca pe viitor prețurile în România vor fi mai mici.
“Eu v-aș spune că dacă nu interveneam cu plafonarea (și am făcut studii în acest sens), companiile, întreprinderile mici și mijlocii din România ar fi fost afectate într-un mod foarte puternic și vă aduc aminte de toată discuția din acea perioadă.
Investițiile în energie sunt cele care ne dau certitudinea că, pe viitor, prețurile în România vor fi mai mici. Cu cât investim mai mult în capacități noi de producție, în capacități verzi (și ați văzut foarte bine toate dezvoltările pe proiecte europene) cu atât va fi mai bine”.
Există finanțare pentru retehnologizarea Reactorului unu și pentru construcția Reactorului trei și patru
“Colegul Burduja de la Ministerul Energiei a anunțat proiecte de peste 2000 de megawați cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, în perioada imediat următoare. De asemenea, avem vești bune că există finanțare pentru retehnologizarea Reactorului unu și pentru construcția Reactorului trei și patru “, a mai spus Oprea.
Vorbim despre capacitățile noi de producție, despre investițiile care vin în România, despre necesarul de energie și profit
„Sunt discuții cu reglementatorul din piață. ANRE-ul este cel care reglementează piața împreună cu Ministerul Energiei. Noi vorbim despre capacitățile noi de producție, despre investițiile care vin în România, despre necesarul de energie și profit, (…) este nevoie de energie și pentru digitalizare, dacă vrem să avem cloud, dacă vrem să avem posibilitatea de a stoca date în România, avem nevoie de energie și de aici nevoia de investiții în domeniul energiei”, a subliniat ministrul Economiei”.
Prețul mare la energie nu este o problemă a României, este o problemă a Europei
Întrebat, de asemenea despre faptul că ar fi destui investitori care ar fi fost poate interesați să investească în România, dar s-au răzgândit din cauza prețurilor mari la energie, Radu Oprea a spus:
“Această nu este o problemă a României, este o problemă a Europei. Europa are prețuri mai mari la energie astăzi în comparație cu alte zone ale lumii, dar aceasta este o decizie a Uniunii Europene, aceea de a încerca să privim în viitor, să avem un viitor sustenabil. De aceea, transformarea aceasta profundă a surselor de energie din România, cu surse care să fie verzi, de la hidro la energii regenerabile, la energia nucleară sau cea produsă din gaz, în perioada de tranziție și sigur nu trebuie să negăm faptul că în proximitatea granițelor României este un război”, încheie Radu Oprea.
Așa cum se știe, preţurile la energie în UE au crescut foarte mult după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, astfel, preţul mediul plătit de o companie de talie medie din UE a crescut până la 0,21 euro per kilowat-oră (KWh) în 2023, de la 0,18 în 2022.
Raportul anual privind piaţa unică şi competitivitatea, publicat Comisia Europeană, arat cum companiile mijlocii din România plătesc cele mai mari preţuri la electricitate din UE, la 0,33 euro per KWh, urmate de cele din Ungaria, care plătesc 0,30 euro per KWh. La polul opus, cele mai mici preţuri au fost identificate în Finlanda şi Portugalia, la 0,10 euro per KWh.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News