Prețul gazelor a explodat după ce livrările din Rusia spre Europa prin Ucraina au fost oprite

Sursa foto: Pixabay

Prețul cu ridicata al gazului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, în doar o zi după ce gazele ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina.

După ce Gazprom a confirmat întreruperea totală a tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, iată că joi, 2 ianuarie, în numai o zi, prețurile de referință au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc trecea prin Ucraina de zeci de ani, în principal printr-o conductă de construcție sovietică care începe în Sudzha, un oraș din regiunea Kursk din Rusia, aflat în prezent sub controlul forțelor ucrainene, și se termină în apropiere de Uzhhorod, la granița de vest a Ucrainei cu Slovacia.

Comercianții erau avertizaţi asupra acestei măsuri și, în lipsa unei alternative, monitorizau îndeaproape dacă aceasta va conduce la retrageri mai rapide din instalațiile de stocare, în condiţiile în care nivelurile de stocare în întreaga Europă sunt deja în scădere cu cel mai rapid ritm din 2021, ca urmare a escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, ducând la creșterea prețului gazelor naturale și a facturilor la energie în toată Europa, notează The Guardian.

În timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a descris încheierea acordului de tranzit drept „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei” într-o postare pe reţelele de socializare, preţul ridicata al gazului a atins o valoare record.

Şi ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko, a calificat întreruperea rutei de tranzit drept „istorică”, declarând că va forța țările din Europa să renunțe la aprovizionarea cu gaz rusesc.

Încetarea furnizării de gaz, care, potrivit Gazprom din Rusia, a avut loc miercuri la ora 8:00, a dus imediat la întreruperi de energie electrică pentru sute de mii de persoane dintr-o regiune separatistă din Moldova.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, care a făcut lobby împotriva deciziei de a pune capăt tranzitului de gaze prin Ucraina, a declarat că aceasta ar avea „un impact drastic asupra noastră, a tuturor din Uniunea Europeană, dar nu și asupra Federației Ruse”.

„Pierderea cauzată Federației Ruse se va ridica la doar 2 miliarde EUR, adică doar 3% din totalul pierderilor cauzate în cele 27 de state membre ale UE. Ca să nu mai zic că Federația Rusă va plasa ușor un volum atât de mic de gaze pe alte piețe, astfel valoarea pierderilor pentru Federația Rusă poate fi aproape de zero. Impact asupra competitivității UE, nici nu vreau să comentez”, spune el în scrisoarea deschisă adresată Comisiei şi Parlamentului European.

„Merită să ținem cont de faptul că prețurile sunt încă mult sub nivelurile înregistrate pe parcursul întregii perioade 2022. Dar stocurile europene de gaze au încheiat anul 2024 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar creșterea recentă a prețurilor va contribui și mai mult la presiunile inflaționiste”, au comentat şi analiștii de la Deutsche Bank.

Citește mai  mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: