Prețul gazelor a sărit de 180 de lei/MWh, record al acestui an. România este astăzi exportator net de gaze

Sursa foto: Facebook

Prețul mediu al gazelor spot pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a depășit 180 lei/MWh (36,17 euro/MWh), cel mai înalt nivel al anului și record al ultimelor 8 luni, în urma intensificării conflictului ruso-ucrainean, care în ultimele zile a vizat și infrastructura gazieră, conform analizei Profit.ro.

Gazul cu furnizare în ziua de luni s-a tranzacționat pe BRM la un preț mediu zilnic de 180 lei/MWh, o cantitate de 500 MWh fiind comercializată la un preț maxim al zilei de 185 lei/MWh.

Comparativ cu prețul înregistrat în ultima zi a lunii iulie (de 141 lei/MWh), în luna august s-a înregistrat o apreciere a cotațiilor gazelor pe BRM de 27,6%, mare parte din aceasta fiind realizată în ultimele 8 zile, în care prețul a crescut de la 146 lei/MWh la 180 lei/MWh. Evoluția din România se aliniază celei de pe celelalte piețe europene.

Astfel, pe cea mai importantă bursă gazieră europeană, cea olandeză TTF, prețul unui MWh de gaze a sărit de 40 de euro/MWh, cu aproximativ 60% peste minimul anului, de 25,5 euro/MWh, înregistrat la începutul lunii aprilie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: