Prețul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul celor din Europa

gazoduct
Sursa foto: Freepik

În ultimii trei ani, piața de gaze naturale a trecut prin multiple crize și a suferit de o volatilitate mare în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor naturale, precizează Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

O concluzie importantă care se poate desprinde este faptul că prețul gazelor naturale din România s-au aliniat la nivelul prețurilor gazelor naturale din Europa, probabil într-un proces ireversibil.

Urmărind evoluția prețurilor gazelor naturale achziționate pe TTF (SPOT) Olanda și BRM-PMP România, se poate observa că prețul mediu ponderat al gazelor tranzacționate pe BRM TTF Gas Futures, urmărește fidel prețurile TTF Gas Futures de pe Bursa de gaze din Olanda (cea mai reprezentativă bursă de gaze pentru Europa).

„Această observație este considerentul pentru care facem comparația între cele două produse în continuarea analizei”, precizează Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit acesteia, gradul mic de funcționare al pieței de gaze din România arată că piața românească a reacționat mai lent la unele creșteri care s-au produs la nivel European, dar a reacționat și mai lent la corecții de preț care sau produs în piață (prețurile după ce au crescut, nu au mai scăzut în România la fel de mult ca în Europa). Nefuncționarea pieței de gaze din România face ca practic în ultimul an, Prețul Mediu Ponderat (PMP BRM) să fie mai ridicat decât prețul SPOT de pe bursa din Olanda – TTF.

PMP – Prețul mediu ponderat a fost calculat ca o medie ponderată între cantitățile și prețurile gazelor naturale livrate în luna de referință. Această calculație se bazează pe contractele încheiate pe termen mediu și lung, precum și pe cantitățile livrate prin tranzacțiile derulate pe piața intraday și cea pentru ziua următoare.

Într-o comparație mai exactă între modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor achizitionate în Europa și România, AEI a estimat evoluția prețurilor medii achiziționate în Europa, pe baza datelor Eurostat si a altor date publice naționale și le am comparat cu evoluția Prețului Mediu Pomnderat de pe BRM (acesta nu este prețul la consumatorul final), desprinzându-se aceeași concluzie: prețul gazelor achiziționate în România este similar cu prețul mediu al gazelor achiziționate în Europa.

Totuși putem aprecia că au existat momente în ultimii 3 ani când prețul mediu al gazelor a fost ușor mai ridicat în România decât media europeană (sigur prețul efectiv plătit de populație nu a fost atât de mare datorită schemei de plafonare și a achitării de către stat a diferenței între prețul pieței și prețul de facturare până la jumătatea anului 2023)”, notează Dumitru Chisăliță.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL