Comisia Europeană a propus un nou sistem, separat, de comercializare a certificatelelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru toate cantitățile de combustibili eliberați pentru consum pentru transportul rutier, pentru clădiri și alte sectoare industriale – ETS 2. Spre deosebire de ETS existent, ETS 2 se adresează entităților care trebuie să plătească accize pe energie, cum sunt antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili, nu și consumatorilor finali de combustibili.
Astfel, entitățile reglementate care intră sub incidența ETS2 trebuie să restituie certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru emisiile care corespund cantităților de combustibili pe care le-au pus în consum, începând cu 2027, însă raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea acestora se face din acest an, semnalează Florentina Manea, Director General, Carbon & Energy Management.
Ea arată că, din acest an, operatorii din toate activitățile reglementate de legislație ce vor intra sub incidența ETS 2 trebuie să își monitorizeze emisiile conform legislației în vigoare și să obțină autorizație privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Începând cu 1 ianuarie 2025, orice entitate reglementată care va intra sub prevederile ETS 2 trebuie să dețină o autorizație valabilă si nu va mai putea pune pe piață combustibil pentru consum către sectoarele menționate, cărora le revine obligația de a plăti acciza exigibilă aferentă. Primul an de conformare este 2027 cu obligația de restituire a certificatelor de CO2 până la 31 mai 2028.
Această etapizare permite să înceapă în mod ordonat și eficient mecanismul ETS 2 și permite, de asemenea, să fie puse în aplicare măsuri pentru a asigura o introducere echitabilă din punct de vedere social a schemei de comercializare a certificatelor de emisii în sectorul clădirilor, al transportului rutier și în alte sectoare, astfel încât să se atenueze impactul prețului carbonului asupra gospodăriilor vulnerabile și a utilizatorilor de transport vulnerabili.
Gazul natural este unul din combustibilii care intră sub incidența ETS 2, însă sunt și alți combustibili incluși cum ar fi: benzina cu plumb și fără plumb, motorina, GPL, păcura, cocs, cărbune.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News