Skip to content
Economie Energie Societate

Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni. Care sunt cauzele

icepetrol.com

Prețul petrolului Brent, folosit ca bază a prețului petrolului în economia mondială, a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, fiind susținut de reducerea producției aplicată de OPEC și de sancțiunile americane împotriva Venezuelei și Iranului.

La această creștere a mai contribuit o scădere neașteptată a stocurilor și a producției de petrol din Statele Unite, potrivit traderilor.

Contractele pentru țuțeiul Brent au atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, de 67,84 de dolari pe baril, în timpul tranzacțiilor pe piața asiatică, fiind cotate la 67,76 dolari pe baril la ora 06:05 GMT, în urcare cu 0,3% față de închiderea de miercuri, informează Profit.ro.

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,2% față de închierea precedentă, la 58,4 dolari pe baril, nivel apropiat de maximul ultimelor patru luni atins în ziua anterioară.

Scăderea stocurilor, datorită reducerii livrărilor de către OPEC și alte state și sancțiunile americane aplicate produselor petroliere din Venezuela au consolidat sprijinul pentru prețurile petrolului”, a declarat Benjamin Lu, de la firma de brokeraj Phillip Futures din Singapore, anunță sursa citată.

În Venezuela, producția și exporturile de petrol au fost perturbate de criza economică și politică care a dus la pene extinse de curent și deficite în aprovizionare, în timp ce Washingtonul a interzis companiilor americane să facă afaceri cu guvernul venezuelean, inclusiv cu firma petrolieră de stat PDVSA.

În plus, două tancuri petroliere au explodat miercuri la un proiect de modernizare a unei exploatări de petrol greu din estul Venezuelei, potrivit unei surse din industrie.

În Orientul Mijlociu, Statele Unite vor să reducă exporturile de țiței ale Iranului cu 20%, la sub 1 milion de barili pe zi, începând din luna mai, cerând țărilor importatoare să își reducă achizițiile din această țară pentru a evita sancțiuni din partea Washingtonului, au declarat două persoane apropiate situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *