Preţul petrolului, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. De ce s-a prăbuşit, de fapt

Sursa foto: Pixabay

Contractele futures pentru țițeiul american WTI au scăzut vineri cu peste 7%, ajungând la 62 de dolari pe baril – cel mai redus nivel din august 2021 – după o scădere de 6,6% în ziua precedentă. Contractele futures pentru țițeiul european Brent au coborât cu peste 6,5%, sub pragul de 66 de dolari pe baril – de asemenea, cel mai redus nivel din august 2021 – după o scădere de 6,4% în sesiunea anterioară.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape patru ani se îndreaptă spre o scădere de aproape 10% în această săptămână, ceea ce ar marca cel mai mare declin procentual din ultimele șase luni.

Petrolul atinge cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Piețele au reacționat puternic joi la creșterea neașteptată a producției de petrol anunțată de OPEC+, dar și la escaladarea tensiunilor comerciale globale cauzate de noile tarife impuse de Donald Trump. Joi, opt state membre OPEC+, inclusiv Rusia, au decis o creștere a producției cu 411.000 barili/zi în luna mai, față de ținta anterioară de doar 135.000 barili/zi – o decizie ce a accentuat declinul prețului petrolului, deja afectat de tarifele vamale anunțate de Trump împotriva tuturor partenerilor comerciali ai SUA. OPEC+, care reunește țările membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, plănuia inițial o creștere modestă de 135.000 barili/zi în mai, ca parte a unui plan gradual de eliminare a restricțiilor. După o reuniune online, cele opt țări – inclusiv Rusia – au decis să majoreze producția cu 411.000 barili/zi.

OPEC a justificat decizia prin „fundamente sănătoase ale pieței și o perspectivă pozitivă”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: