Prețul spot al energiei electrice a crescut în ianuarie la București

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash
Prețul spot al energiei electrice a crescut în România în luna ianuarie față de decembrie, pe fondul unui consum mai ridicat și al temperaturilor scăzute, dar el este mult sub nivelul de acum un an.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în ianuarie 2024, de 436 de lei/MWh, conform datelor noastre – operatorul pieței OPCOM va prezenta probabil cifra la începutul săptămânii viitoare.

În decembrie, lună cu temperaturi mai blânde și cu un consum mai mic – au fost mai multe zile libere, a fost consum mai mic și au fost și intervale orare cu prețuri negative – prețul mediu al PZU a fost de 401 lei/MWh, deci lună la lună am avut o creștere de 8,7% în ianuarie. După cum se vede, chiar și după această creștere, prețul PZU rămâne sub cel reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată, de 450 de lei/MWh. De altfel, în decembrie 2023, pentru prima dată din iunie încoace, prețul mediu al PZU a coborât sub prețul reglementat. Anul trecur, din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie, august, septembrie și octombrie au reînceput creșterile, urmate de scăderI în lunile noiembrie și decembrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: