Skip to content
Economie

Prețul țițeiului a crescut cu peste 11% în ultima lună. Specialiștii se așteaptă la o creștere și mai mare

Prețul țițeiului a crescut cu peste 11% în ultima lună, atingând noi maxime multianuale în ultimele zile. Câștigul pentru acest an este cu puțin peste 50%, reflectând o redresare economică aflată în plină desfășurare. Nici măcar înclinarea hawkish a Rezervei Federale săptămâna trecută nu a împiedicat creșterea petrolului.

În timp ce explozia cererii economice este bine înțeleasă, dinamica cererii și a ofertei a susținut mai recent evoluția petrolului. Miercuri, datele de la Energy Information Administration au arătat că producția a scăzut cu aproape 1% săptămână de săptămână până pe 18 iunie, în timp ce cererea de benzină a crescut cu 1%, scrie barrons.com.

Aceasta continuă o tendință mai mare privind stocurile de țiței din Golf și din SUA, unde au scăzut puțin mai mult de 6% până la 280 de milioane de barili din martie până la sfârșitul lunii mai, potrivit datelor RBC Capital Markets. În acea perioadă, cererea de benzină a crescut la peste 9 milioane de barili pe zi, un nivel nemaivăzut din prima jumătate a anului trecut. „Inventarele de petrol din SUA sunt restrânse”, scrie Michael Tran, analist RBC, care a adăugat că „creșterea cererii” a condus și la creșterea prețului.

OPEP, care se întrunește săptămâna viitoare, ar putea lua în considerare creșterea producției cu 500.000 de barili pe zi, potrivit The Wall Street Journal. Cu toate acestea, prețurile țițeiului au crescut miercuri cu 1%, până la 73,59 dolari, aproape de cel mai înalt nivel din 2018, scrie b1.ro.

Totuși, atâta timp cât există cerere pentru satisfacerea ofertei, prețurile petrolului sunt probabil mai mari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *