Skip to content
Economie

Prețuri în creștere ale apartamentelor de vânzare în Europa. Cu cât s-au scumpit în România în ultimul an

Prețurile apartamentelor oferite spre vânzare în Europa au crescut, în 2020, cel mai mare salt fiind înregistrat în Rusia (+16%), în timp ce în România majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizate de o platformă online de anunțuri. Datele centralizate de Olx Group arată că, tot la nivel european, în privința prețurilor la chirii pentru apartamente cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de Polonia (-5%) și România (-3%). În paralel, chiriile pentru același tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.

Casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mari în Europa, cu o singură excepție, și prețuri mai mici în America Latină și Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de nouă procente, între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor de vânzare ale caselor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (cu câte -27%). Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer, informează profit.ro.

În privința caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a consemnat o scădere de 30%, respectiv 26% în cazurile Ucrainei și Bulgariei, respectiv creștere cu 28% în Rusia. În România s-a înregistrat o scădere de 6%. Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia.

Analiza Olx Group a avut la bază datele colectate în 2020 de pe platformele de anunțuri de imobiliare deținute de companie în 13 state din Europa, America Latină și Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populația lumii și 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se află și România.

 

 

1 comentariu la “Prețuri în creștere ale apartamentelor de vânzare în Europa. Cu cât s-au scumpit în România în ultimul an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *