Skip to content
Economie

Prețuri mai mari pentru carne: Mielul se vinde în unele piețe cu până la 45 de lei kilogramul

Scumpiri pentru carnea de porc și carnea de pui: în unele magazine, un kilogram de muşchi de porc a ajuns la prețul de 30-35 de lei. Carnea de miel se vinde în unele piețe din țară cu 40-45 de lei kilogramul, potrivit europafm.

Mușchiul de porc a ajuns de la 28 de lei pe kilogram la 30 de lei și chiar la 35 de lei în supermarketuri. Cotletul a trecut de la 22-23 de lei la 25 de lei kilogramul.

Vlad Macovei, fondatorul site-ului „Angrointeligența” și lider al unei asociații a fermierilor: „80% din carnea de porc proaspătă vine din afara țării. Majorarea de preț la carne de porc de la an la an este de 30-40% la raft. Diferența de bani, carnea provenind din afara țării, nu rămâne în țară. Din 10 lei pe care românul îi plătește pentru un kilogram de carne de porc, în cel mai bun caz rămâne în țară TVA-ul”.

În cazul cărnii de miel, creșterea ar fi de 30% față de anul trecut, estimează asociațiile fermierilor

„Noi îl vindem cu 17 lei din fermă și mielul care venea din Europa era cu 50 lei kilogramul în magazin, în galantar. Pentru că noi nu avem o structură în țară, un lanț – noi nu avem o siguranță a zilei de mâine. Singurul nostru noroc, al ciobanilor din România, este exportul către țările arabe. Dacă nu, eram de multă vreme falimentari”, a spus Ion Cioranu, fermier din județul Arad.

Majorări de câțiva lei se constată de la o lună de alta pentru carne. În cazul pieptului de pui, spre exemplu, creșterea a fost de aproximativ 2 lei și se estimează că ar putea trece de 30 de lei kilogramul în curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *