Skip to content
Economie

Prețurile au crescut cu 20%, salariile cu doar 3,4%. Analistul Adrian Bența: Vom ajunge la situația în care cei săraci vor ajunge și mai săraci

economica.net

Într-un interviu pentru PS News, analistul financiar Adrian Bența atrage atenția că scăderea puterii de cumpărare a românilor, în urma creșterii prețurilor cu 20% și a salariilor cu doar 3,4%, va reprezenta o problemă majoră pentru angajații cu salariul minim pe economie, pentru tinerii la începutul carierei și pentru pensionari.

„Aș face o oarecare nuanțare. Creșterea economică de 2,8% din trimestrul întâi are și o puternică componentă generată de creșterea prețurilor la bunurile și la serviciile aflate în liberă circulație pe care noi, ca cetățeni, le cumpărăm. Nu aș spune că este în totalitate adevărat că toate prețurile au crescut cu 20%. Probabil că rata inflației este mai mare decât anul anterior și față de 2019, undeva pe la 3%, dar într-adevăr pentru unele prețuri pe care le plătim la utilități, la energie electrică sau la unele bunuri am avut o rată de creștere a prețului și cu 20%.

Este o problemă majoră pentru acele persoane care au venituri reduse. Aici dau exemplul persoanelor plătite cu salariul minim pe economie, tinerii la începutul carierei, când salariile sunt mai mici, sau persoanele care sunt la pensie. Toate aceste persoane au dificultăți serioase în a suporta aceste creșteri de prețuri pentru că dacă ar fi fost în mod simetric o creștere a veniturilor atunci într-adevăr nu ar fi fost o problemă, dar în momentul în care cresc cheltuielile pentru traiul de zi cu zi, pentru acele persoane cu venituri foarte mici unde subxistența de la o lună la alta este pusă în pericol, aici într-adevăr avem o problemă socială gravă”, spune analistul.

De asemenea, Bența este de părere că toate statele afectate de pandemie vor trece prin același fenomen.

„Din păcate, vom ajunge la situația în care cei săraci vor ajunge și mai săraci, iar cei din clasă medie vor putea să suporte aceste creșteri, dar își vor mai reduce din cheltuieli, iar la cei bogați nu se va simți.

Cred că acest fenomen se va întâmpla în absolut toate statele care au fost afectate de pandemie, deci refacerea economiilor se va face pe seamă de inflație cu creșteri de prețuri”, conchide Adrian Bența.

Scăderea puterii de cumpărare a românilor, rezultată din majorările substanţiale de preţ din primele luni ale acestui an, nu a putut fi acoperită de creşterea aproape insesizabilă a salariului minim brut la nivelul ţării, astfel schimbându-se şi intenţiile de consum, arată o analiză a ESSA.

Cu alte cuvinte, consumatorii sunt mult mai precauţi şi mai restrictivi în ceea ce priveşte achiziţia din afara listei de cumpărături şi caută cu foarte multă atenţie cel mai bun preţ şi cele mai bune oferte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *