Prețurile de consum din SUA au urcat în iulie, iar inflația de bază a încetinit

sua
Sursă foto: Unsplash

Prețurile de consum din SUA au înregistrat un avans modest în iulie, pe fondul scăderii costurilor pentru bunuri, inclusiv pentru autovehicule de ocazie, o tendință care ar putea convinge Rezerva Federală să lase ratele dobânzilor neschimbate luna viitoare.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,2% luna trecută, în linie cu estimările analiștilor, după un avans similar în luna iunie, arată datele publicate de Departamentul american al Muncii joi.

Rata anuală a inflației a accelerat de la 3% la 3,2%, prima creștere din ultimele 13 luni, însă acest lucru s-a datorat faptului că a fost calculată pornind de la o bază mai mică, în contextul în care prețurile au scăzut în iulie anul trecut, după un salt anterior care a împins inflația la maximele ultimilor 40 de ani, scrie Reuters.

Inflația de bază (CORE), care exclude prețurile alimentelor și energiei, a încetinit la 4,7% în iulie, de la 4,8% în luna precedentă.

Principalii indici bursieri americani au deschis tranzacțiile în creștere puternică după publicarea datelor. În jurul orei 17:00 (ora României), S&P 500 și Dow Jones avansau cu circa 1,3% fiecare, iar Nasdaq Composite se aprecia cu 1,6%.

Analiștii și traderii din piețele financiare estimează că evoluția prețurilor de consum, alături de datele recente privind o ușoară răcire a pieței muncii în august, vor determina banca centrală americană să păstraze dobânzile neschimbate la ședința de politică monetară din septembrie.

Luna trecută, Fed a majorat dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, în intervalul 5,25%-5,50%, citând inflația încă ridicată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: