Prețurile de vis pentru care se înghesuie românii să-și ia casă într-o țară din UE

Sursă foto: Unsplash

Prețurile imobiliarelor au luat-o razna în România, iar oamenii își permit tot mai greu să-și cumpere o casă sau un teren, mai ales că ratele băncilor din țară sunt cele mai mari din UE. Există însă țări în apropiere unde casele se vând cu prețuri derizorii, iar românii se înghesuie să le ia.

Prețurile proprietăților în Ungaria, cu excepția capitalei Budapesta, sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, iar mulți români profită și se grăbesc să-și ia o casă sau teren. Dacă în România locuințele se vând cu prețuri tot mai apropiate de cele din Occident, la vecinii noștri din Vest lucrurile stau diferit. De cele mai multe ori, o casă cu teren se vinde pentru prețuri de circa 10.000 de euro, mai ieftin cu mult decât în România, dar există și excepții.

La doi pași de România, foarte aproape de Vama Salonta, într-un orășel de graniță din Ungaria, proprietarul vinde o casă cu teren de 1.352 mp cu doar 2.800 de euro, ușor negociabil.

„Vând casă în orășelul Vésztő Ungaria la 37 km de la vama Salonta. Casa este construită din văioagă, are 90 mp și necesită reparații, deorece este nelocuită de 7 ani. Apă, canalizare, curent și gaz în fața porții. Are un teren de 1352 mp. Prețul este 2.800 de euro, ușor negociabil. Se poate vedea oricând la următoarea adresă: Vésztő Attila utca 44”, a scris proprietarul pe un grup de Facebook, oferind și un număr de telefon.

Prețuri de neimaginat

Reacțiile au fost dintre cele mai diverse. În timp ce unii s-au arătat neîncrezători, alții s-au interesat de chilipir, dar nu au lipsit nici unii care au comentat că imobilul trebuie renovat, așa că prețul ar fi în realitate mai mare.

Aberezi. Mai mult de 1.500 nu merită la câți bani trebuie băgați pentru a o face locuibilă în termeni decenți”, a comentat cineva. A fost imediat contrazis de alți membri ai grupului. „Încearcă să cumperi aici în România la preț de 2.800 de euro o casă! E plină țara cu case la asemenea prețuri! Chiar și la 1.500 de euro”, l-a ironizat un internaut. „Hai să comentăm… cu 100 de euro nu vrei? Cred, sunt sigură că nici 10 euro nu ai. Ce oameni…”, a scris o doamnă.

La noi în comună doar acest teren ar costa 150.000 de euro! Așa că nu mai comentați în bătaie de joc!”, a intervenit altcineva în discuție.

Ungaria, foarte ieftină pentru români

Astfel de anunțuri nu sunt însă puține. „Adevărul” a scris că tot mai mulți români din vestul țării, dar mai nou chiar și cei din Moldova sau Dobrogea, pun ochii pe case aflate în Ungaria, la granița cu România. Prețurile sunt mici, iar condițiile sunt foarte bune, fără a mai pune la socoteală că unii români cumpără case aici pe care le transformă în pensiuni, pentru a profita de faptul că zona e luată cu asalt de turiști de pe întreg continentul care vin să profite de apele termale.

„Vând casă în Ungaria la prețul de 7.000 euro. Două camere, bucătarie, anexe și terenul de 1.830 mp”, a fost doar unul dintre sutele de anunțuri de pe un grup de Facebook unde sunt postate oferte la case din toată Europa.

„Un preț normal, atrăgător… Cum să nu pleci din țară?”, a remarcat cineva. „În România așa ceva nu găsești O vinzi repede la banii ăstia”, a observat altul. „Cum 7.000 de euro? Așa ceva în România costa 50.000 de euro minim!”, a comentat altcineva. „Și așa li se pare scump”, a intervenit autorul postării inițiale. „Cum scump? Un teren prăpădit de 500 m la 20 km de București costă 20.000-30.000 de euro minim!”, a punctat alt internaut.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: