Înghețul de săptămâna trecută a afectat major livezile agricultorilor chiar și în proporție de 100%. Astfel pe piață vor fi mai puține fructe locale în lunile mai și iunie și mai multe importuri la prețuri mult mai mari probabil. Și țările care trimiteau în România cireșe, caise, piersici au trecut prin acelasi val de frig, chiar cu minus 17 grade Celsius.
La câteva zile după îngheț s-au văzut urmările nopților cu -5 , chiar -7 grade Celsius în livezi. Pomicultorii care nu au avut instalații de încălzire a livezilor de cireș e posibil să fi pierdut totul. Investiția pe hectarul de cireș ajunge și la 20.000 euro. Anul acesta vom avea pe mese mult mai puține cireșe românești. Pierderile pomicultorilor sunt imense. Investiția în acest an pe hectarul de livadă este de 5.000 de euro.
-„Pistilul este negru cu tot cu ovar. Nu avem nicio floare viabilă. El ar trebui să fie verde, turgescent. Daună totală”.
Fermierii și-au luat măsuri pentru a ridica temperatura în livezi zi și noapte. Și importurile de cireșe, caise și piersici, care ar trebui să compenseze pierderile, vor fi afectate. Țările care exportă în România au producțiile decimate de perioada cu temperaturi negative din urmă cu două săptămâni. Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, cel puțin, au anunțat pagube însemnate.
„Acest eveniment ne-a adus aminte de importanța TARSIM pentru a nu mai afectați de îngheț, inundații, secetă. Este important ca fermierii să obțină plata despăgubirilor care vin de la statul turc și registrul național al fermierilor”, a declarat președintele turc Recep Tayip Erdogan.
TARSIM este un sistem de asigurare înființat de Turcia, care protejează producătorii împotriva calamităților naturale. Un astfel de fond de risc, finanțat prin reținerea a 3% din subvențiile fermierilor români există și în România de 2 ani, dar deocamdată niciun fermier nu a primit vreo despăgubire dintr-o astfel de sursă de finanțare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News