Skip to content
Politică

Prețurile la petrol, din nou în scădere

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu până la 4%, după ce părea că-şi revine încetul cu încetul la sfârşitul săptămânii trecute.

Tendinţa descendentă accelerată din ultimele 18 luni a înviat imediat ce echilibrul fundamental dintre cerere şi ofertă a luat din nou prim-planul în atenţia pieţei, după două zile de repaos nesperat, conferit de acoperirea poziţiilor scurte de către speculatori şi de valul de frig care a lovit nord-estul SUA şi estul Europei.

Luni, Irakul a anunţat producţie record de petrol în decembrie, la doar câteva zile după ce Iranul, proaspăt ieşit de sub incidenţa sancţiunilor economice impuse în ultimii ani de SUA şi UE pentru descurajarea programului nuclear, şi-a făcut clară intenţia de a redeveni exportatorul numărul 2 în OPEC.

Astfel, preţul petrolului Brent a scăzut luni cu până la 4%, la un minim de 30,72 dolari pe baril. Cotaţia de referinţă la nivel mondial crescuse spectaculos joi şi vineri, după ce a atins, miercuri, 27 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, potrivit realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *