Preţurile locuinţelor din Londra au înregistrat în august cel mai mare declin din ultimii şase ani

Preţurile locuinţelor din Londra au înregistrat în luna august cel mai mare declin din ultimii şase ani faţă de luna anterioară, evoluţie care sugerează calmarea pieţei imobiliare a capitalei britanice, aflată în pericol de formare a unei bule speculative, relatează Bloomberg.

Potrivit site-ului companiei imobiliare Rightmove, preţul mediu al locuinţelor londoneze solicitat de proprietari la vânzare a coborât cu 5,9% faţă de luna iulie, la 552.783 de lire sterline, acesta fiind cea mai mare scădere înregistrată din decembrie 2007.

La nivel naţional, preţurile au scăzut cu 2,9%, faţă de iulie, un declin record pentru luna august.

Cererea de locuinţe este de obicei mai redusă în timpul verii, dar scăderea din acest an a fost peste aşteptări.

Declinul a fost determinat de noi reguli, mai stricte, introduse de Banca Angliei pentru acordarea creditelor ipotecare, precum şi de perspectiva majorării dobânzilor, factori care au calmat temerile legate de riscul formării unei bule speculative.

„Cumpărătorii şi vânzătorii au devenit tot mai atenţi la finanţele personale, având în vedere că împrumuturile ipotecare devin mai costisitoare, iar autorităţile de reglementare vor să limiteze accesul la acestea”, a declarat Miles Shipside, director la Rightmove.

Unele dintre cele mai mari scăderi ale preţurilor locuinţelor din Londra au fost înregistrate în cartiere bogate precum Kensington, Chelsea, Camden, Hammersmith şi Fulham.

Între cartierele cu locuinţe de peste 1 milion de lire sterline, preţurile din Kensington au scăzut cu 7%, la un nivel mediu de 2,2 milioane de lire, în timp ce în Camden declinul a fost de 7,2%.

Comparativ cu august 2013, preţurile solicitate de proprietari au coborât cu 1,4% în Kensington, singurul cartier unde a fost înregistrată scăderea anuală.

Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 10,3% comparativ cu luna august a anului trecut.

sursa: Mediafax

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: