Prețurile locuințelor rămân deocamdată pe loc. Condițiile de creditare au rămas aceleași

proprietate imobiliară
Sursa foto: Unsplash
Majoritatea băncilor susțin că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T4 2023, iar perspective în trimestrul 1 (T1 2024) sunt de menținere a acestor prețuri. Băncile au raportat în ultimul sondaj BNR menținerea standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, precum și pentru creditele imobiliare.

Ultimul sondaj BNR arată că majoritatea băncilor susțin că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T4 2023, doar 6,8% dintre bănci indicând o scădere într-o anumită măsură.  Perspectivele privind piața imobiliară din T1 2024 sunt de menținere a prețului mediu, conform a 66,2 la sută dintre respondenți, 21,5 la sută estimând un preț mai mic, iar 12,3% un preț în creștere.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a avut o creștere importantă (30 la sută procent net). De asemenea, instituțiile respondente se așteaptă la continuarea tendinței în trimestrul următor, însă într-o măsură mai redusă.

Pentru T4 2023, băncile au raportat menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, precum și pentru creditele imobiliare. În cazul creditelor de consum a fost raportată o ușoară relaxare a standardelor de creditare, pe fondul creșterii bonității clienților, arată sondajul BNR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: