Preţurile o iau razna. Sunt aşteptate noi scumpiri până în toamnă

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Institutul Național de Statistică (INS) a făcut o anchetă de conjunctură pentru a reflecta estimările managerilor întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2142 agenţi economici), construcţiilor (1361), comerţului cu amănuntul (2626) şi serviciilor (3004). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Industria prelucrătoare – relativ stabilă

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Construcţii – creștere a prețurilor

Potrivit estimărilor din luna iulie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +24 %).

Comerţ cu amănuntul – creșteri de preț

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii – relativă stabilitate

Conform estimărilor din luna iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%)

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL