Preţurile petrolului au urcat joi cu circa 1%

Petrol
Sursa foto: X

Preţurile petrolului au urcat joi cu aproximativ 1%, după ce Iranul a confiscat un petrolier în largul coastei Omanului, amplificând riscul unei escaladări a conflictului în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 43 de cenţi dolari, sau cu 0,6%, la 77,23 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 47 de cenţi, sau cu 0,7%, până la 71,84 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele valori de referinţă avansaseră cu peste 2 dolari, dar s-au retras ulterior din cauza inflaţiei peste aşteptări din SUA, în decembrie, şi a informaţiilor că China vrea să importe o cantitate mai mică de petrol saudit.

Iranul a confiscat un tanc încărcat cu petrol irakian destinat Turciei, ca răzbunare pentru confiscarea, anul trecut, a aceleiaşi nave şi a petrolului său de către SUA.

Sechestrarea navei St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu săptămâni de atacuri ale miliţiilor Houthi din Yemen, susţinute de Iran, care vizează rutele maritime din Marea Roşie.

Rebelii Houthi din Yemen au organizat săptămâna aceasta cel mai mare atac de până acum asupra căilor comerciale de transport maritim din Marea Roşie.

SUA şi Marea Britanie au sugerat că vor lua măsuri suplimentare dacă atacurile vor continua.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a atacurilor Houthi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL