Preţurile producţiei industriale, în creştere cu peste 11% în luna aprilie

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 11,6% în aprilie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă au scăzut cu 3,5% faţă de martie, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 4,91% în aprilie, faţă de martie 2023, dar a crescut cu 15,09% în comparaţie cu luna aprilie a anului trecut, scrie agerpres.ro.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în aprilie faţă de martie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,29% în timp ce, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o creştere cu 3,75%.

Pe marile grupe industriale, în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+19,02%), industria bunurilor intermediare (+2,99%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,88%), industria bunurilor de capital (+6,55%) şi industria bunurilor de uz curent (+14,47%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 41,82%; industria prelucrătoare (+3,78%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+22,32%).

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL