Skip to content
Politică

Prevenirea inundațiilor, importantă pentru țările riverane Dunării

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, a afirmat, într-o întâlnire cu Anatol Usatîi, ministru în Guvernul Republicii Moldova, că este important ca ţările riverane Dunării să aibă o strategie comună pentru prevenirea inundaţiilor.

Borbely a discutat miercuri cu Anatol Usatîi despre importanţa Strategiei Dunării şi amenajării integrate a teritoriului în ţările riverane fluviului.

Pentru mine, Strategia Dunării este importantă şi datorită faptului că în anul 2008, în calitatea mea de atunci de ministru al Dezvoltării Regionale, am fost prezent la Bruxelles când Comisia Europeană a anunţat startul Strategiei Dunării. De atunci, am luat parte în mod activ la procesul de implementare a Strategiei Dunării, acordând o atenţie deosebită aspectelor care ţin de întărirea protecţiei mediului, care constituie cel de al doilea pilon al acestei strategii şi care sunt coordonate în comun de România şi Ungaria„, a declarat Borbely, citat de agerpres.ro.

El a arătat că, deşi Republica Moldova are ieşire la Dunăre doar pe o mică porţiune a teritoriului, este important ca ea să joace un rol activ în programele de asistenţă tehnică transfrontalieră.

Trebuie identificate modalităţile prin care să se contribuie la formarea, pe această axă, a unor noi concepte şi strategii unitare integrate la nivel regional pentru prevenirea inundaţiilor şi a altor categorii de catastrofe naturale. Contribuţia României este importantă nu numai în ceea ce priveşte Strategia Dunării, ci şi în legătură cu alte iniţiative care ţin de protecţia mediului şi care pot ajuta la reducerea poluării, la prevenirea schimbărilor climatice şi la utilizarea surselor de energie regenerabile – iniţiative ca programul Casa Verde, care a sprijinit instalarea, de către populaţie, a unor centrale termice alimentate de panouri fotovoltaice”, a subliniat deputatul român, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *