Previziuni proaste pentru acest an agricol. Riscuri pentru fermieri

Sursa foto: Facebook

Seceta face ca anul agricol 2023 – 2024 să poată fi unul mai slab decât precedentul.

Potrivit estimărilor specialiștilor agricoli, în tot sudul Moldovei si estul Munteniei, recoltele de cereale sunt compromise. Ei spun că dacă nu plouă mult în următoarea săptămână chiar și zonele unde încă mai erau speranțe, vor fi afectate.

Alexandru Grigoriev, expert agribusiness, a vorbit pentru PS News despre situația actuală a agriculturii și despre cele mai recente previziuni pentru anul agricol în curs. „În ceea ce privește afacerile fermierilor, cine a știut să-și aprecieze exact resursele, să le gestioneze cum trebuie, va merge mai departe”, a subliniat expertul.

„Mi-e foarte clar că recolta va fi mult mai mică decât anul trecut. Nu mai vorbim de cea de acum 2 ani, când chiar nici atunci n-a fost una de vârf.

Există zone din țară unde totuși putem beneficia de o recoltă bogată datorită precipitațiilor. Dar sunt și zone irigate cum ar fi cele din Bărăgan, Dobrogea, din preajma Dunării, unde sunt ferme care beneficiază de irigații și care au șanse de o recoltă foarte bună.

O recoltă bună înseamnă minimum 6 t/ha pentru grâu, 8 tone la floarea soarelui, 3,5 tone la rapiță și peste 9 tone la porumb.

Risc de faliment pentru fermieri

În ceea ce privește afacerile fermierilor, cine a știut să-și aprecieze exact resursele, să le gestioneze cum trebuie, va merge mai departe. Probabil vor fi fermieri care nu vor mai putea duce prea multe leasinguri-le și alte finanțări, rate, credite, ș.a.m.d.

Anul agricol este prost, indiferent cum l-am privi, și nu mai sunt profiturile care au fost în anii trecuți.

Prețurile depind foarte mult de prețurile din Ucraina și Rusia. Cele două țări, mari producătoare de cereale influențează întotdeauna prețurile cerealelor. Trebuie, în permanență, privit în ograda lor și vom putea previziona și prețurile”, a spus expertul.

Despre același lucru vorbește și Jean Ionescu, Country manager pentru România și Republica Moldova al Corteva Agroscience.

„La nivel național se estimează o producție de aproximativ 9 milioane de tone de cereale păioase (față de aproape 11 tone, anul trecut), 6,5 – 7 milioane tone (față de 8,52 tone, anul trecut) de porumb boabe și încă 3,2 – 3,3 tone de oleaginoase.

În total, aproape 19 milioane de tone, adică în jur de o tonă/cap de locuitor. (…). Dincolo de munți a plouat, totul este verde. Situația este total diferită și cred că în Transilania vor fi producții bune. Vezi cum frunzele de floarea soarelui au început să se usuce, în condițiile în care calatidiul ( axul) este încă destul de mic. Probabil că nu o să mai ajungă la maturitate. Nu au nici o șansă aceste culturi”, a declarat specialistul, în cadrul unei întâlniri recente cu jurnaliștii.

Anul trecut, care nu a fost un vârf, recolta totală s-a ridicat la 20,57 milioane tone de cereale și oleaginoase.

Rapoartele privind randamentele ridicate din Rusia au dus la creşterea cotaţiilor la grâu pe plan global

Rapoartele privind randamentele ridicate şi precipitaţiile în Rusia, principalul exportator de grâu, au dus în ultimele săptămâni la creşterea cotaţiilor la grâu pe plan global, acestea ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Meteorologii prognozează săptămâna aceasta temperaturi extrem de ridicate în cea mai mare a Uniunii Europene, în condiţiile în care canicula şi seceta afectează şi culturile din alte pieţe agricole importante ale lumii, ceea ce va duce la majorarea preţurilor şi la scăderea aprovizionării pe plan global.

Culturile de vară din Europa de Est şi din Balcani se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului de căldură, care ar urma să continue potrivit meteorologilor.

”Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producţiei. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore”, a apreciat Vincent Braak, analist la compania de consultanţă Strategie Grain, conform Reuteurs.

Porumbul şi floarea-soarelui din România estimat  sub media din ultimii cinci ani

Strategie Grains a înrăutăţit previziunile privind recolta de porumb a UE în 2024.

Ieri, luni – 25 iunie sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a redus estimările privind randamentul previzionat pentru porumbul şi floarea-soarelui din România sub media din ultimii cinci ani, apreciind că seceta a făcut culturile vulnerabile la căldura excesivă şi lipsa precipitaţiilor.

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: