Deși la votul de duminică, pentru alegerea Președintelui, sunt așteptați peste 18 milioane de români la urne, de-a lungul timpului s-a dovedit că prezența la vot a fost tot mai scăzută.
De la primul scrutin electoral pentru alegerea Președintelui și până astăzi, tot mai mulți români au preferat să rămână acasă în ziua votului.
Traian Băsescu, președinte ales în 2009, a fost instalat la Palatul Cotroceni cu mai puțin de jumătate din voturile pe care le-a obținut Ion Iliescu, ceea ce reprezintă un sfert din totalul celor care au dreptul să voteze, arată o analiză a Antena 3.
Votul din 20 mai 1990 a fost ziua care a bătut toate recordurile în materie electorală în România: aproape toată populaţia cu drept de vot a mers la urne, iar preşedintele a fost ales cu un scor zdrobitor încă din primul tur.
La primele alegeri libere din România, au votat aproape 15 milioane de români, din peste17 milioane înscrişi pe listele electorale. Ceea ce înseamnă o prezență-record de 86,19%, iar procentul cu care a fost ales președintele a fost de 85,07%, adică 12 milioane de voturi.
La scrutinul din 1992, scorul din 1990 nu s-a mai repetat. Astfel, ăÎn primul tur, din cei peste 16 milioane de alegători, pe liste au bifat votul 76,29%. În turul doi prezenţa la vot a înregistrat o scădere, mergând la urne puţin peste 12 milioane de români, adică 73,23%.
La alegerile din 1996, puţin peste 13 milioane de români au exprimat o opţiune electorală, din totalul de peste 17 milioane. Emil Constantinescu devenea președinte în 1996 cu peste 7 milioane de voturi, care reprezentau totuşi 54% din opţiunile alegătorilor.
Iar cifra acestora a scăzut, ajungând în 2000 să se prezinte la urne doar 10 milioane de români, ceea ce înseamnă aproape 60%.
Prezidențialele din 2004 au făcut ca la Cotroceni să ajungă președintele care a obținut cel mai mic număr de voturi de până atunci, pentru care au votat doar puţin peste jumătate din numărul total de electori.
În 2009, în turul doi al prezidenţialelor, în care s-au confruntat Traian Băsescu şi Mircea Geoană, din totalul de peste 18 milioane de români cu drept de vot, s-au prezentat la urne aproape 60%.
Ar trebui sa ne gandim ca stand acasa ne facem rau singuri. Sa mergem la vot si sa alegem pe cine trebuie.
Pentru mine un lucru e clar. Sa mergi la vot si sa votezi pe cineva cand esti absolut convins ca nici unul nu e bun inseamna ca ai o problema. Sa votezi pe cineva despre care esti convins ca nu e bun nu e tocmai o judecata limpede.
Sa mergi la vot si sa-ti anulezi votul e ca si cum nu mergi la vot. Acelasi lucru.
Sigur ca fiecare candidat are in spate profitorii lui care incerca sa te convinga (uneori chiar prin amenintari sau jigniri ) sa mergi la vot.
Eu inca astept candidatul care sa ma convinga ca vrea sa faca ceva pentru romani. Pentru toti romanii nu pentru sleata lui.