Skip to content
Puterea Știrilor Video

Prezența la vot va decide noul primar al Capitalei. Sociologul Lucian Dumitrescu: Ceea ce nu știm este cât resentiment a adunat populația în acestă perioadă

europunkt.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a declarat că ”cel mai interesant lucru legat de campanie electorală de anul acesta din București este faptul că anul acesta, în ultimii 12 ani, nu avem niciun candidat cu adevărat anitisistem sau independent”.

”De data acesta nu numai că nu avem niciun candidat complet din afara spectrului politic, dar cumva bătălia pentru Primăria Capitalei se transformă ușor ușor într-un cimitir al elefanților. Uitați-vă că participă oameni despre care acum 10 ani nu știu dacă spuneam că o să fie în politică la nivelul ăsta, adică să candideze la alegerile locale, mă refer la fostul președinte Băsescu și la fostul premier Tăriceanu.

Dincolo de acest aspect și anume că nu avem un candidat cu adevărat independent, alt lucru care mi se pare interesant este evoluția pieței sondajelor de opinie.

Ieri a a apărut pe PS News.ro un articol foarte interesant care contabiliza patru sondaje de opinie care măsurau candidații aflați în luptă directă astăzi pentru Primăria Capitalei. Ei bine, în trei dintre aceste sondaje favorită era doamna Gabriela Firea, într-altul favorit era Nicușor Dan. Numai că acest sondaj care îl dă favorit pe Nicușor Dan, mă refer la sondajul INSCOP Research, comandat de PNL, acesta măsoară un aspect pe care celelalte sondaje nu-l măsoară, și anume o potențială prezență la vot, mai ales în condițiile în care avem un singur tur de scrutin. Este foarte posibil să nu se schimbe nimic la aceste alegeri locale, singurul lucru care se va schimba de fapt este transferul unor primari de la PSD la PNL, și viceversa”, a spus sociologul la Puterea Știrilor.

În continuarea interviului, Lucian Dumitrescu aduce aminte de o problematică des întălnită în România și anume cea a traseismului politic ce poate influența rezultatul alegerilor.

„Îmi aduc aminte de 2012 când s-a dat acea ordonanță de urgență prin care se admitea părăsirea partidului în timpul campaniei sau înainte de campanie. Astăzi nu mai este posibil acest lucru pentru că oamenii își pierd mandatele.

Această problemă a traseismului politic, care se discută în România de foarte mult timp și care se va discuta cu siguranță și în următorii 10 ani, face ca aceste alegeri locale să nu prezinte mari surprize în sensul pe care tocmai anume l-am menționat și anume că marea noutate o să fie că vor fi transferați primari de la PSD la PNL, însă marea majoritate a primarilor își vor menține posturile, își vor menține scaunele”, a adăugat cercetătorul.

Tot acesta vorbește despre rezultatele sondajelor privind alegerile locale de anula acesta.

„Să revenim la prezența la vot în legătură cu sondajul  Inscop Research. Acesta este foarte interesant pentru că pune o întrebare de genul de la 1 la 10 cât sunteți de sigur că veți participa la alegerile locale, și 51% dintre respondenți spun că foarte sigur, adică au bifat opțiunea ceea cu 10. Noi știm că la ultimele alegeri locale din București, prezența la vot a fost scăzută, 33%. Au votat câteva sute de mii de cetățeni cu drept de vot.

În condițiile în care prezența va fi scăzută, adică dacă va fi ca acum 4 ani, atunci este foarte probabil ca PSD să păstreze toate primăriile, inclusiv Primăria Generală a Capitalei.

Dacă prezența la vot va fi mai mare peste 40-50%, atunci tind să cred că va fi favorizat domnul Nicușor Dan, dar și un partid ca PRO România, care probabil ca va aduna mai multe voturi pentru Consiliile Locale și Consiliul General al Municipiul București.

Sunt foarte multe necunoscute în momentul de față, dincolo de faptul că avem alegeri într-un singur tur și, de regulă, la un astfel de scrutin câștigă partidele mari, primarii de regulă își mențin pozițiile. Participarea, dacă e să judecăm la nivelul simțului comun, ar trebui să fie mai scăzută decât acum 4 ani, când a fost 33%”, a completat Lucian Dumitrescu.

Sociologul consideră că mai este o necunscută a acestor alegeri locale: ”Ceea ce nu știm este cât resentiment a adunat populația în acestă perioadă”.

”Bătrânii sunt nemulțumiți că n-au pensiile crescute cu 40%, ceea ce într-un astfel de moment de sănătate publică și economic era imposibil. Pe de altă parte, sunt oameni care și-au pierdut locul de muncă și atunci acest potențial resentiment poate să mâne la vot categorii sociale care în mod normal ar fi stat acasă și să meargă acum să sancționeze Guvernul care, din punctul meu de vedere, și-au asumat un mare risc cu organizarea acestor alegeri și cu începerea școlilor.

 Nu puteau să procedeze altfel, spun asta pentru că orice Guvern are misiunea de a administra o țară, iar dacă n-ar fi organizat alegerile, iar dacă nu ar  fi deschis școlile atunci Guvernul Orban ar fi transmis mesajul că este un administrator foarte puțin potent.

Organizând alegerile locale și deschizând și școlile, nu știm care o să fie evoluția pandemiei, pentru că dacă vor crește cazurile după aceste două evenimente e foarte posibil ca pasivul politic al Guvernului Orban să crească până la alegerile parlamentare”, a punctat Dumitrescu.

Sociologul mai spune că prezența la alegeri, fie ele locale sau prezindențiale, prezintă un trend descendent, ceea ce ne arată că „populația, ușor ușor se retrage din viața politică pentru că are sentimentul din ce în ce mai accentuat că nu poate influența prin vot jocul de putere la nivel politic, și pe de altă parte viața politică nu răspunde așteptărilor marilor majorități ai populației”.

„Punând un accent de final, bătălia electorală în cadrul alegerilor locale o să spună ceva semnificativ despre ce se va întâmpla la alegerile parlamentare pentru că despre asta discutăm.

Dar să nu minimalizăm importanța alegerilor locale, acestea fiind din ce în ce mai importante pentru partide și din ce în ce mai importante pentru populație”, a conchis Lucian Dumitrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *