Skip to content
Alegeri Politică

Prezență mare la urne. Politologul Cristian Pîrvulescu, previziune dură privind referendumul inițiat de Iohannis

Crește prezența românilor la urne. De exemplu, duminică, la ora 12.00, prezența la vot la alegerile europarlamentare este de 15,06, iar la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis – 12,16%. Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat pentru PSNews.ro, în acest sens, că referendumul pentru justiție nu va fi validat, deși la secțiile de votare se formează cozi.

De altfel, Cristian Pîrvulescu prevede un număr mai mare de vot în 2019 la alegerile europarlamentare, decât la cele din  2014.

”Chiar și așa, dacă se păstrează ritmul pe care l-am văzut până acum, referendumul nu va fi validat și prezența va fi puțin mai mare decât în 2014. Dar dacă ritmul crește undeva în jurul prânzului atunci șansele ca referendumul să fie validat sunt mari și de fapt miza acestei consultări electorale e referendumul și nu cel al alegerilor europarlamentare. De ce? Pentru că dacă referendumul nu trece, PSD-ul va considera o victorie, indiferent de scorul pe care-l va face la europarlamentare. Dacă referendumul va fi validat, orice scor vor obține celelalte partide, chiar dacă PSD-ul va fi pe primul loc, se va considera victorie. Deci miza vizează politicile pentru apărarea statului de drept și campania pentru alegerile prezidențiale. Dar nu putem trage acum concluzii că va avea loc un miracol”, a afirmat politologul.

Reamintim că duminică s-au deschis secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pentru justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

La referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *