Skip to content
Politică

Prezența mică la vot cauzată de pandemie va dezavantaja partidele ”fără rețele”, susține Alfred Bulai: USR va lua mai puțin de jumătate față de PNL

Facebook/ Alfred Bulai

Analistul politic și sociologul Alfred Bulai susține că la alegerile parlamentare din 6 decembrie va fi o prezență mai mică față de cea înregistrată la alegerile locale, ceea ce va reprezenta un plus în procentele PNL și PSD, dar un minus pentru USRPLUS, pentru că, până acum, „USR-ul era principalul partid care avea un scor uriaș datorită oamenilor care erau stimulați să meargă la vot”.

„Sunt două partide care sunt la un scor asemănător: PSD și PNL. Rezultatele vor fi în mare măsură asemănătoare cu cele de la locale. USR va fi mult mai jos decât PNL, adică la mai puțin din jumătate din PNL și, teoretic, pe o prezență foarte mică la vot, vor intra în Parlament și PRO România, PMP și UDMR.

Datele vor fi asemănătoare, nu ar avea de ce să se schimbe radical. Activismul primarilor va fi mai mic, că nu mai sunt direct interesați, dar nu va fi nici atât de mic încât să fie prezența mult mai mică decât la local.

Prezența la alegerile parlamentare va fi mai mică decât la locale. Nu ar avea de ce să  fie mai mare. Nu a fost campanie electorală, nu a fost nicio dezbatere reală între liderii importanți și, pe fondul pandemiei, va fi un plus de oameni care nu vor vota. 

În general, se trage mai puțin la alegerile parlamentare decât la cele locale. Prezența cea mai mare, în general, este la locale, care sunt pe același plan cu prezidențialele, în sensul că e o miză mare pentru populație, după care urmează parlamentarele și ultimele sunt alegerile europarlamentare, care nu interesează lumea și care nu au relevanță pentru cea mai mare parte a populației”, spune sociologul.

De asemenea, acesta este de părere că „o prezența scăzută la vot va fi un plus pentru PSD și PNL”, dar un minus pentru cei din USRPLUS.

„PNL-ul, datorită fuziunii cu PD-ul, are și el rețelele lui. Există rețele care scot oamenii în orice condiții la vot, chiar dacă nu e campanie și îi scot la vot și pe ăia care nu știau că sunt alegeri, deci de aia ai rețele.

PSD are cea mai bună rețea, dar și cei din PNL și-au construit rețea. Dezavantajat este USR-ul în această situație, dar și de faptul că nu au dezbatere care să conteze pentru ce lansează ei: lupta anticorupție a pălit în fața luptei anti-Covid. Oricum, nu trebuia să vorbești cu ăia cu care vrei să intri la guvernare pentru că chestia asta cu „fără penali în funcții publice” are sens când poți să îi acuzi pe ăia din Guvern, altfel pare ușor aiurea.

Prezența mică convine tuturor, mai puțin celor din USR. USR-ul era principalul partid care avea un scor uriaș datorită oamenilor care erau stimulați să meargă la vot”, spune Bulai.

De asemenea, analistul consideră că prezența foarte mică la vot în diaspora din cauza pandemiei va avantaja PSD.

„PSD are o șansă în plus fața de PNL, pentru că Diaspora va vota mult mai puțin de această dată. Diaspora nu vota cu PSD, ci PNL sau USR, deci aici va fi un minus pentru cele două partide, pentru că și fizic e mai greu de votat în condițiile actuale în Occident, iar unii chiar au anunțat autoritățile că nu se înghesuie să dea facilități pentru sistemul de vot din România, că au alte probleme.

Unii vor avea restricții reale de a vota, și atât timp cât nu vor avea drept de vot prin corespondență și nici electronic, unii chiar nu vor avea chef acum să se ducă 100 de km că să voteze, pentru că acolo se votează doar în anumite locuri. Miza nici nu e mare, de aceea estimez că prezența va fi foarte mică și în străinătate, și asta va afecta principalele partide care aveau oameni din exterior”, susține sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *