Skip to content
Politică

Prezidențiabil reclamat la CNCD de un alt candidat

Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) la Președinția României, Szilagy Zsolt, a anunțat luni că a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva lui Gheorghe Funar, înscris și el în cursa pentru Cotroceni, pe considerentul că a făcut afirmații „jignitoare” la adresa sa și a comunității maghiare în cadrul unei dezbateri electorale, potrivit agerpres.ro

Szilagy Zsolt a explicat, într-o conferință de presă la Sfântu Gheorghe, că Gheorghe Funar l-a „atacat în mod irațional” în cadrul unei dezbateri difuzate săptămâna trecută de postul național de radio, făcând referire de mai multe ori la apartenența sa etnică. Szilagy a mai spus că Gheorghe Funar a avut și cu alte ocazii „porniri necontrolate”, însă consideră că în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale discursul atinge un „alt nivel”, prin urmare astfel de afirmații nu pot trece nesancționate.

„În cadrul dezbaterii electorale difuzate în direct de postul de Radio România Actualități, la sfârșitul emisiunii, după ce am îndemnat electoratul să mă voteze atât în limba română, cât și maghiară, domnul Gheorghe Funar a intervenit și a afirmat că în cazul în care va ajunge președinte va interzice ca cineva să folosească altă limbă decât cea oficială pe posturile publice de radio și televiziune. Prin această afirmație consider că a fost discriminat fiecare cetățean român de altă naționalitate decât cea română, prin faptul că se dorește interzicerea unui drept consfințit atât de Constituția României, cât și în tratatele internaționale ratificate și de România. (…) Consider că această afirmație făcută în direct pe un post public de radio este foarte gravă, are menirea de a induce un sentiment de insecuritate în rândul populației aparținând minorităților naționale. (…) Astfel de afirmații aduc atingere demnității umane tuturor persoanelor aparținând minorităților etnice și sunt sancționate printre altele și de prevederile art. 15 din Ordonanța nr. 137/2000”, menționează Szilagy Zsolt în documentul adresat CNCD.

1 comentariu la “Prezidențiabil reclamat la CNCD de un alt candidat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *