Skip to content
Alegeri

Prezidențiale 2019. Firea se bucură degeaba: Dragnea îi pregătește o lovitură sângeroasă EXCLUSIV

cotidianul.ro

Politica românească a ultimilor cel puțin 10 ani ne-a învățat un lucru fundamental: dacă vrei să duci pe cineva la pierzanie, îl arunci în lumina reflectoarelor (în malaxorul opiniei publice). Iar acest scenariu îl vedem acum din plin desfășurându-se în PSD: ceea ce până acum era doar la nivel de discuții pe la colțuri și tatonări prin intermediul sondajelor a fost verbalizat săptămâna trecută de către președintele PSD Gorj, senatorul Florin Cârciumaru. Concret: fostul primar de Târgu-Jiu a opinat că Gabriela Firea – edilul general al Bucureștilor – ar fi cea mai potrivită pentru candidatura la președinția României, deoarece ea este membrul PSD cel mai bine cotat în sondaje în ceea ce privește competiția din 2019.

DETALII AICI: BOMBA SĂPTĂMÂNII: Lider PSD devoalează numele candidatului la prezidențiale

Fum gros, să-l tai cu cuțitul!

Problema este că, prin declarația de zilele trecute, Florin Cârciumaru iterează un scenariu cunoscut deja de cel puțin 6 luni: acela al perdelei de fum concepute să ascundă lovituri mult mai dure pregătite în laboratorul PSD. Vă amintiți cum, la începutul lunii iunie 2017, secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu făcea turul televiziunilor și trâmbița că totul era lapte și miere între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și că nimeni niciodată nu l-ar fi răsturnat pe premierul din acel moment. Nu întâmplător am folosit verbul „a trâmbița”: din punct de vedere al comunicării de partid, Ștefănescu s-a dovedit anul trecut o simplă trompetă (dezacordată), fiindcă am văzut cu toții ce a pățit Grindeanu.

Tăriceanu – acest Don Quijote de vodevil

Și astfel ajungem în contemporaneitate: putem foarte bine privi ieșirea lui Cârciumaru ca pe o simplă fumigenă menită să deturneze atenția de la un plan mult mai de forță pregătit acum în aerul rarefiat de la vârful Partidului Social Democrat. Înainte să îl expunem cu subiect și predicat, trebuie să vă amintim că nu doar Gabriela Firea este răsfățată în sondajele pentru prezidențiale ci și președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, i se face galerie pentru 2019.

În noiembrie, redacția PSnews.ro scria despre disprețul cu care îl tratează Dragnea pe Tăriceanu în coaliție – dispreț bazat nu doar pe evidenta discrepanță de procentaje dintre PSD și ALDE, ci și pe o proletară ură de clasă.

CITIȚI AICI: Calcule înfrigurate: de ce îl apără Tăriceanu pe Dragnea în fața DNA. Toți ochii pe 2019 EXCLUSIV

Ei bine, tocmai această desconsiderare pe care i-o arată șeful Camerei Deputaților celui al Senatului poate sta la baza insistenței cu care coaliția îl vehiculează pe fostul premier drept prezidențiabil pentru 2019, cot la cot cu Firea: Liviu Dragnea îi vrea pe amândoi în gura lupului.

Palma grea a istoriei

În acest fel, ne întoarcem la ideea din introducere: expunerea timpurie a unui politician înseamnă timp pentru erodarea capitalului de imagine al acestuia. Un exemplu dramatic este cel al lui Crin Antonescu: anunțat triumfalist încă din 2012 drept prezidențiabil pentru 2014 (țineți minte formula lui Victor Ponta: „Președinte de la PNL, premier de la PSD!”), Antonescu a sfârșit nu doar lăsându-i locul lui Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni, ci și trezindu-se cu ruperea USL și cu propria ieșire definitivă din politică.

În 2014, Liviu Dragnea era secretarul general al PSD (a se citi: „coordonatorul baronilor roșii”) – deci a învățat lecția de mai sus chiar din mijlocul evenimentelor. Iar asta s-a văzut doi ani și jumătate mai târziu, când a intrat în campania parlamentară a lui 2016 fără nici cel mai mic cuvânt despre propunerea de prim-ministru, argumentând – pe bună dreptate – că devoalarea timpurie a acestuia l-ar fi expus atacurilor politico-judiciare.

Cui bono?

Înțelegeți așadar de ce insistența de acum din jurul Gabrielei Firea și al lui Călin Popescu-Tăriceanu nu este altceva decât un cadou otrăvit pentru cei doi din partea jupânului de Teleorman, gândit să le speculeze imensul orgoliu și să îi ducă spre prăpastie. Mai pe românește: cu cât se întețesc ovațiile pentru politicienii de mai sus, cu atât se conturează mai puternic ideea că ei sunt pe făraș.

Insistăm asupra primăriței bucureștene, pentru că ea – spre deosebire de al doilea om în stat – a fost mult mai agresivă în ultimele luni în a-l susține pe Liviu Dragnea împotriva prim-ministrului Mihai Tudose. Și tocmai această agresivitate îi va face căderea mult mai spectaculoasă. Mai precis: pronosticul nostru este că anul 2019 nu o va prinde pe Firea în competiția prezidențială, oricât ar argumenta acum PSD-iștii că ea ocupă în prezent a doua funcție din România ca bazin electoral și că fotoliul de primar general a fost deja – în cazul lui Traian Băsescu – o trambulină pentru șefia statului.

Și atunci cui îi folosește acest plan de o diabolicitate destul de rudimentară? Ați ghicit: lui Liviu Dragnea. Cel mai iubit fiu al Teleormanului a fost el înfrânt de către Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu Legea nr. 90/2001 (cea care îi refuză premieratul), dar ținem să vă amintim că România încă nu are vreun act normativ care să îi interzică unui infractor alegerea în funcția de președinte al republicii.

VEDEȚI ȘI: Procesul lui Dragnea explică puciul din PSD și întărirea tronului. Atenție la Tudose! EXCLUSIV

În linkul de mai sus, v-am explicat cum pensionarea judecătoarei Ana-Maria Dascălu de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a oferit lui Dragnea circa 14 luni de grație în procesul Bombonica, astfel încât sentința de fond să fie pronunțată abia în jur de noiembrie 2018. Dacă baronul teleormănean va reuși să devină președintele României ÎNAINTE de o condamnare definitivă (care automat l-ar arunca după gratii), aceasta va fi de departe cea mai mare realizare a vieții lui, întrucât liderul social-democat va beneficia de celebra imunitate prezidențială absolută (oricât de aberantă ar fi ea din punct de vedere juridic), pe care o cunoaștem încă de pe vremea lui Traian Băsescu.

Ca să nu mai lungim vorba: ceea ce vedem acum la vârful PSD-ului nu sunt altceva decât niște Saturnalii moderne: la fel ca în Antichitate, unui om de rând îi este permis să stea pe tronul regelui pe o perioadă scurtă (în uralele gloatei), pentru ca același om de rând să fie după aceea executat – desigur: tot în fața plebei extaziate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *