Prezidențiale 2024. Jurnal de campanie – 3 octombrie

Foto: Hotnews

Jurnal de campanie: Joi, 3 octombrie- Ziua replicilor acide

Mircea Geoană este considerat de către oficialii americani o alegere nepotrivită pentru România și o amenințare directă la adresa securității energetice a întregii Europe și a Statelor Unite, iar  Kelemen Hunor, liderul UDMR, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale

Totodată, Elena Lasconi este ironizată de un susținător al lui Mircea Geoană. „Doamna Lasconi, nu abordați subiecte pe care nu le întelegeți! Dvs puteți sta liniștită, Kremlinul țintește doar candidații cu șanse„, aceasta este replica pe care i-a dat-o președintei USR, un susținător al lui Mircea Geoană.

„Cea mai mare realizare a lui Geoană este pila atomică pe care a avut-o ca să fie numit numărul 2 în NATO”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Cristian Diaconescu este unul dintre candidații-iepuraș, notează România Liberă.

 

  • Elena Lasconi şi-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Elena Lasconi, preşedinta USR şi candidata la alegerile prezidenţiale din 2024, a depus astăzi semnăturile pentru înscrierea în cursa pentru Preşedinţia României. Au fost depuse atât semnăturile pentru alegerile prezidenţiale – în jur de 400.000 de semnături, cât şi semnăturile necesare pentru alegerile parlamentare – aproximativ 400.000 de semnături. Pentru parlamentare, 13.445 de semnături au fost adunate online.

 

  • Elena Lasconi, ironizată de un susținător al lui Geoană: „Stați linistită, Kremlinul ținteste doar candidații cu șanse“. După ce Elena Lasconi a reacționat la dezvăluirile unei investigații jurnalistice internaționale în care apare și numele lui Mircea Geoană – candidat independent la alegerile prezidențiale, Mișcarea „România Renaște” îi dă candidadtei USR o replică:  „Dna Lasconi, nu abordați subiecte pe care nu le întelegeți. Faptul că Rusia se infiltrează în politica internă a altor țări, că dezinformează și manipulează este bine cunoscut și documentat. România nu face excepție, dimpotrivă, este o țintă predilectă – se pare ca ați aflat și dvs de declarațiile belicoase ale Rusiei.Atacurile generate de fermele de troli sau propagate la foc continuu la emisiunile televiziunilor finanțate prin gruparea Serbia, infiltrarea diferitor personaje în campanie – toate acestea sunt metode din arsenalul războiului hibrid al Rusiei (…). Dvs puteți sta liniștită, Kremlinul țintește doar candidații cu șanse”.

 

  •  Ambasadorul SUA la București, Mark H. Gitenstein: Candidatul Mircea Geoană este în slujba Moscovei. Mircea Geoană este considerat de către oficialii americani o alegere nepotrivită pentru România și o amenințare directă la adresa securității energetice a întregii Europe și a Statelor Unite. În 2009 când Geoană încerca, din postura de președinte PSD să cucerească Palatul Cotroceni, ambasadorul SUA la București Mark H. Gitenstein a trimis în SUA o telegramă „clasificată”, scoasă la lumină de WikiLeaks, prin care avertiza Casa Albă asupra unei realități îngrijorătoare: o eventuală președinție Geoană ar fi compromis grav interesele strategice ale Occidentului în favoarea Moscovei. Documentul dezvăluie o situație extrem gravă. Geoană părea pregătit să se transforme într-o marionetă a Kremlinului. În timp ce președintele de la aceea dată, Traian Băsescu, lucra activ cu SUA și UE pentru a reduce dependența Europei de resursele energetice rusești, susținând ferm proiectul european al gazoductului Nabucco, Mircea Geoană era în favoarea renunțării la acest proiect vital în beneficiul South Stream – un gazoduct promovat și finanțat de Rusia.

 

  • Mircea Geoană luat în colimator de CTP: După dezvăluirile recente apărute în urma unei investigații internaționale, potrivit cărora un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, Rareș Mănescu (fostul primar al Sectorului 6), a fost partener de afaceri cu un propagandist rus, gazetarul Cristian Tudor Popescu amintește alte câteva episoade controversate din cariera politică a actualului candidat la președinție, în special vizitele acestuia la Moscova. „Cea mai mare realizare a lui Geoană este pila atomică pe care a reușit s-o aibă ca să fie numit numărul 2 în NATO”, afirmă jurnalistul. „Unii ar putea să creadă că un Mircea Geoană președinte, după ce a fost secretar general-adjunct al NATO, înseamnă o garanție de securitate pentru România. Subsemnatul, nu. Legăturile cu oameni ai Kremlinului pe care iese la iveală că le are un apropiat al său, liberalul Rareș Mănescu, nu mă miră. E un prilej să îmi amintesc câte unele”, scrie Cristian Tudor Popescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, miercuri seară.

 

  • „Mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale nu au nicio șansă să intre în turul doi. Nu apar nici măcar în sondaje. Sunt așa numiții „candidați-iepuraș”, scrie România Liberă amintind și de Cristian Diaconescu (fost ministru de externe în guverne PSD și PDL, fost lider PMP care candidează independent) care face parte din „plutonul care nu poate nici măcar năzui la turul al doilea, mai ales că rămâne de văzut dacă vor reuși să strângă cele 200.000 de semnături pentru a-și putea depune candidaturile”.  Sunt însă unii, așa numiții „candidați-iepuri”, care intră în cursă cu scopul de a lua voturi de la candidații importanți pentru a le diminua șansele de a intra în turul doi. Poate fi vorba de strategiile politice ale unor partide sau oameni de afaceri”, susține profesorul Cristian Pîrvulescu.

 

  • Kelemen Hunor și-a depus candidatura la prezidențiale. Kelemen Hunor, liderul UDMR, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. Acesta a afirmat că din nou candidează, a patra oară, pentru cea mai înaltă funcție în stat deoarece vrea să se folosească de aceasă oportunitate pentru a spune lucrurilor pe nume și pentru a arăta care sunt problemele reale ale românilor și maghiarilor.

Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00. De asemenea, până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale, conform https://www.roaep.ro/.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: