Prezidențiale 2024. Jurnal de campanie – 9 octombrie

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Jurnal de campanie – 9 octombrie. Agitație mare pe scena politică din România!

În ce țări i-ar vedea Ciucă, ambasadori, pe contracandidații săi, Ciolacu, Geoană, Simion, Orban și Lasconi? Ce sarcini ar primi Ciolacu, Simion și Lasconi dacă ar fi subalternii lui Ciucă în Armată? Pe cine ar desemna Ciucă premier dintre contracandidați?

Diana Șoșoacă a fost sancționată pentru circul cu botnița din Parlamentul European.

George Simion este pe cale să devină persona non grata în AUR. Răscoală în AUR, se rupe partidul: Târziu îl acuză pe George Simion de „porniri dictatoriale”: „Numeroși colegi ai noștri au fost umiliți la scenă deschisă”.

Mircea Geoană, oferta politică vs. secretele banilor de campanie. În angajamentul său politic, el vorbește despre meritocrație și transparență, dar finanțarea campaniei sale electorale a rămas în zona crepusculară.

  • Invitat la o emisiune difuzată marți la ProTV, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost rugat să spună în ce țări i-ar vedea ambasadori pe contracandidații săi, Ciolacu, Geoană, Simion, Orban și Lasconi. Ciucă a răspuns că pe Marcel Ciolacu l-ar trimite ambasador în Statele Unite. „Păi doar se pregăteşte. Nu a zis că se meditează?”, a adăugat Ciucă, referindu-se la liderul PSD, care a mărturisit public că ia mediaţii la limba engleză. „În Rusia, Mircea Geoană. Poate să meargă oficial. În Congo pe George Simion, şi ei au nevoie de case. În Emiratele Arabe nu prea mai am de ales, Elena Lasconi şi pe Ludovic Orban la Vatican, să se mântuiască”, a mai afirmat Ciucă, citat de News.ro. Liderul PNL mai spune că i-ar trimite după gogoşi pe toţi contracandidaţii săi importanţi, argumentând: „Păi nu aţi văzut ce bine vând gogoşi la români?”.

 

  • Ce sarcini ar primi Ciolacu, Simion și Lasconi dacă ar fi subalternii lui Ciucă în Armată? Liderul PNL Nicolae Ciucă a dezvăluit și ce sarcini le-ar da contracandidaţilor săi în cursa pentru Preşedinţia României dacă el ar fi comandantul unei unităţi militare, iar aceştia ar fi soldaţi în subordinea sa. „Să cureţe cartofii la bucătărie – George Simion. Să lustruiască bocancii tuturor – Mircea Geoană. Să fie de serviciu la gospodăria agro-zootehnică -Elena Lasconi. Să fie şoferul comandantului – Marcel Ciolacu şi să frece podelele – Ludovic Orban”, a răspuns Nicolae Ciucă.

 

  • Pe cine ar desemna Ciucă premier dintre contracandidați? Întrebat, dacă va câştiga alegerile şi ar fi obligat, ipotetic, să aleagă un prim-ministru între Marcel Ciolacu, George Simion, Elena Lasconi, Mircea Geoană şi Ludovic Orban, Nicolae Ciucă a răspuns: „Elena Lasconi” „Sigur că da. Păi nu vă daţi seama ce salt este de la Primăria Câmpulung la Guvernul României?”, a adăugat Ciucă. El a subliniat că îi place cuvântul „ipotetic” din întrebare. Liderului liberal i s-a amintit că Marcel Ciolacu, invitat luni în aceeaşi emisiune, a răspuns că l-ar desemna pe el premier.

 

  • Diana Șoșoacă nu va mai putea participa la sesiunea plenară a Parlamentului European pentru 7 zile și nu își va mai primi indemnizația zilnică în această perioadă. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat, marți, că eurodeputata Diana Șoșoacă a fost sancționată pentru incidentul din iulie, când a apărut cu botniță în sala de plen și a acuzat autoritățile de la Bruxelles că au ucis oameni în timpul pandemiei de COVID.

 

  • Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu, membru în conducerea partidului, le solicită membrilor partidului să se ridice împotriva președintelui George Simion.  „Cifrele obținute la locale și europarlamentare sunt o rușine pentru potențialul nostru și mai ales pentru momentul politic extraordinar pe care l-am ratat cu brio”, susține Târziu într-o scrisoare adresată Biroului Național de Conducere. Întrebat despre autenticitatea documentului, europarlamentarul răspunde că: „Adică atunci când am ceva de comunicat public, o fac asumat.”

 

  • Elena Lasconi, acuzată de un discurs jignitor la adresa femeilor. Organizația Centrul FILIA se declară revoltată și îngrijorată de unele declarații „sexiste” făcute de Elena Lasconi, pe motiv că „încurajează violența împotriva femeilor”. Liderul USR susține că afirmația sa a fost înțeleasă greșit. „Atragem atenția asupra declarațiilor sexiste, care normalizează și iau în râs violența împotriva femeilor, făcute de Elena Lasconi cu ocazia moțiunii de cenzură propuse”, a transmis Centrul FILIA, o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități.

 

  • Programul lui Mircea Geoană seamănă cu o ofertă de guvernare pe care un președinte fără un partid mare în spate nu are pârghii să o onoreze. Programul conține capitole mari dedicate agriculturii, reindustrializării țării, antreprenoriatului, educației, sănătății, economiei, nu există în angajamentul lui formule prin care să demonstreze că ceea ce enunță poate fi pus în practică. Vorbește despre „potențialul uriaș” al României, îi descrie pe români ca fiind „puternici, harnici, capabili să facă față oricărei provocări” și ajunge la concluzia că, „după integrarea euroatlantică, politicienii nu au putut să propună un nou proiect național, lăsând România la periferia Europei și pe români să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua”. Mircea Geoană a fost însă parte din această clasă politică și s-a integrat bine în grupurile ei de interese, a folosit metodele ei, profitând inclusiv în toate felurile de pe urma lor.

Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00. De asemenea, până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale, conform https://www.roaep.ro/.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: