Prezidențiale 2025. Jurnal de campanie – 12 mai. „Ce facem din 19 mai încolo cu voi?”. Mesajul lui George Simion pentru cei care îl critică. George Simion versus Nicușor Dan: Cotele pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale sunt acum la egalitate.
Ce ne promit George Simion și Nicușor Dan ca să ajungă la Cotroceni. Ce schimbări ar face în domenii-cheie.
Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion, a afirmat, într-o postare pe blogul său, că îl frământă ce va face „din 19 mai încolo cu voi”, explicând că se referă la o parte din cei care se pretind „educaţi, civilizaţi, europeni”, dar dovedesc „exact contrariul”. El susţine că diaspora era bună când vota cu Traian Băsescu şi cu Klaus Iohannis, dar că acum cetăţenii români din străinătate sunt numiţi „peiorativ căpşunari şi badante, o pleavă a societăţii de care lor, aşa-zişilor europeni, le pute”.
„Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeţi educaţi, civilizaţi, europeni, dar dovediţi exact contrariul”, a afirmat George Simion, pe blogul său.
”Zic o parte dintre voi pentru că, printre pozele făcute cu simpatizanţii de la bord, am făcut una şi cu un coleg de generaţie (1987, tot bucureştean, el făcuse Vianu, eu Lazăr) care votează Nicuşor Dan dar a ştiut să îmi strângă mâna şi, pe lângă poză, să dialogheze acceptând că reprezentăm două curente ideologice diferite”, a explicat el.
George Simion versus Nicușor Dan: Cotele pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale sunt acum la egalitate
O agenție de pariuri a actualizat luni dimineață, 12 mai, cotele pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. Se observă o schimbare semnificativă, și anume că George Simion și Nicușor Dan sunt cotați acum egal, cu 1.88 fiecare. Acum câteva zile, cotele îl arătau favorit pe Simion.
Este pentru prima dată după desfășurarea primului turului când Simion nu mai este favorit în estimările Casei Pariurilor. Marțea trecută, diferența era notabilă: Simion avea cota 1.50, în timp ce Nicușor Dan era cotat la 2.50, precizează Golazo.ro.
Modificarea cotelor se datorează fie accesului agenției la informații interne – precum sondaje de opinie nepublice –, fie unui volum mare de pariuri plasate recent pe Nicușor Dan, ceea ce a determinat ajustarea automată a cotelor prin softul de protecție al agenției.
Mecanismul este similar celui aplicat în pariurile sportive, unde accidentările sau absențele pot schimba raportul de forțe înainte de un meci.

Casa Pariurilor a oferit cote și pentru turul 1, iar rezultatele finale ale alegerilor au confirmat în mare măsură estimările făcute de agenție, ceea ce oferă un grad crescut de credibilitate în ochii pariorilor.
Ce ne promit George Simion și Nicușor Dan ca să ajungă la Cotroceni. Ce schimbări ar face în domenii-cheie
Cei doi candidați la turul II al alegerilor prezidențiale, independentul Nicușor Dan și liderul AUR George Simion, folosesc dezbaterile directe pentru a-și întări direcțiile care i-au propulsat pe primele două locuri în turul I. Goana după voturi îi plasează însă într-o situație complicată.
Actualul context politic din țară, cu un președinte interimar și un Executiv interimar, dă cale liberă viitorului președinte în propunerea unui nou guvern. De acesta va depinde inclusiv redresarea economiei, renegocierea PNRR, implementarea planului de înarmare european, dar și echilibrarea situației pe plan extern. Direcțiile abordate de George Simion și Nicușor Dan diferă din mai multe puncte de vedere.
Cine va face parte din noul guvern
Așadar, formarea unui nou guvern este o prioritate a noului președinte. Oricine ar fi, pentru a avea stabilitate internǎ, în demersul lui, președintele are nevoie de susținerea partidelor tradiționale, chiar dacǎ acestea nu vor participa în mod activ la guvernare. Evident, variantele de premier și guvern prezentate de cei doi candidați care au intrat în turul 2 sunt diferite.
Nicușor Dan afirmǎ cǎ și-ar dori ca actualul presedinte interimar al României – Ilie Bolojan – sǎ fie premier, cunoscut fiind faptul cǎ acesta are o imagine bunǎ la nivel național. Totuși, candidatul independent nu a dat detalii despre partidele care ar forma guvernul – cu excepția USR. De cealaltǎ parte, George Simion a susținut că va propune „un român, un om care iubeşte pacea”, admițând cǎ acesta ar putea fi Călin Georgescu, dacǎ își va dori acest post. Totuși, având în vedere actuala componențǎ a Parlamentului, și Simion ar avea nevoie de susținerea partidelor tradiționale pentru formarea noului guvern. Pe de altǎ parte, atât Simion cât și alți lideri AUR au avansat ideea unor alegeri anticipate pentru formarea unei noi majorități în Parlament.
Situația economică
O altǎ prioritate a președintelui va fi sǎ se asigure cǎ guvernul va fi capabil sǎ genereze stabilitate economicǎ, mai ales în contextul în care economiștii avertizeazǎ cǎ pentru redresarea financiară a țării sunt necesare măsuri care ar afecta populația.
Pentru limitarea cheltuielilor bugetare, George Simion a propus concedierea „oamenilor incapabili” din administrații, nominalizând un număr de aproximativ 500.000, fără a prezenta însǎ alte date.
„Un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creșterea taxelor care nu presupune decât austeritate (..) Atâta timp cât nu sunt eliminați de sinecurile, de pilele, amantele din administrația locală și centrală, nu știu despre ce eliminare a risipei se face referire. Românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Nicio țară nu are resursele naturale ale României. Fără un sector energetic competitiv nu există industrie solidă. Există niște ajutoare pe care guvernul le dă sub formă de umilință pentru români. Aproape o treime din România e la risc de sărăcie și excluziune socială (..) Trebuie începută o reformă în administrație încă de sus. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitarea la 12 ministere și 30 de secretari de stat”, a afirmat Simion la cea mai recentă dezbatere.
Nicușor Dan propune reducerea deficitului prin creșterea absorbției fondurilor europene și în limitarea cheltuielilor statului.
„Sunt patru lucruri pentru echilibrare financiară: 1 absorbția fondurilor europene, 2 marea evaziune fiscală, 3 limitarea cheltuielilor nesăbuite ale statului, 4 eliberarea pilărarei din companiile de stat (..) Toate lucrurile, sănătatea, educația și protecția socială vin din bani. Și statul aruncă cu bani, este un buget dezechilibrat. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl facem. Economia aduce bani„, a afirmat Dan.
George Simion promite sǎ reducǎ decalajul între zonele sărace și cele dezvoltate prin investiții în agriculturǎ, turism și dezvoltarea domeniului energetic, pe când Nicușor Dan propune ca statul sǎ dezvolte ecosisteme care sǎ asigure venituri bune oamenilor prin schemele de ajutor.
Cu privire la accesarea de fonduri europene, candidații admit cǎ nu vom intra în posesia tuturor banilor din PNRR din cauza întârzierii în implementarea proiectelor. Totuși, George Simion ar îndrepta finanțarea europeanǎ către transportul maritim și feroviar, pe când Nicușor Dan considerǎ cǎ trebuie schimbate mecanismele pentru accesarea banilor UE.
Diaspora
Referitor la reintegrarea românilor din diaspora și încurajarea revenirii lor în țarǎ, George Simion invocǎ necesitatea unor programe în acest sens, similare Poloniei: „Fondurile Uniunii Europene nu trebuie să meargă către Ucraina, către altcineva decât către cetățenii Uniunii Europene, către copiii românilor și către rezolvarea acestei probleme de piața forței de muncă. (..) Vin cetățeni din lumea a treia, iar românii noștri pleacă peste hotare. Polonia a reușit, a adus peste 1 milion de polonezi înapoi în țară prin programe de reinserție socială. Asta avem de făcut și noi”.
De celaltǎ parte, Nicușor Dan considerǎ cǎ sunt necesari mai mulți parlamentari care sǎ îi reprezinte pe românii din străinătate: „Lucrul cel mai important, bineînțeles că există niște revendicări concrete ale lor: serviciile consulare, faptul că atunci când un oficial român se duce acolo și are o discuție cu un oficial din țara respectivă ei nu sunt băgați în seamă, faptul că atunci când se întorc în România nu este cineva care să-i ghideze prin hățișul democratic pentru că de multe ori găsesc mentalitatea că eu sunt funcționar aici, eu sunt șeful aici. Ei nu sunt reprezentați suficient în Parlamentul României, au prea puține locuri față de numărul lor și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Pe scurt, nu trebuie să îi convingem să vină acasă, trebuie să facem din România țara în care dacă ei vor să vină acasă să se simtă confortabil, inclusiv în ceea ce privește sistemul medical”.
Educație și sănătate
Pentru ca elevii sǎ aibǎ șanse egale, candidatul AUR vorbeşte despre finanțarea sistemului de educație, pe când contracandidatul său pune accent pe schimbarea stilului de învățare. Și în ceea ce privește sănătatea, Simion mizează pe reducerea decalajului urban-rural și încurajarea financiară a tinerilor care urmează o carierǎ în acest domeniu, iar Nicușor Dan considerǎ cǎ este necesarǎ o strategie pentru ca sistemul medical sǎ nu mai fie finanțat haotic.
Apărare
În ceea ce privește înzestrarea armatei, Nicușor Dan a pledat pentru o alocare de 2,5% din PIB și a subliniat că România trebuie să fie în acord cu celelalte state, inclusiv în privința cheltuielilor militare. „Pacea se obţine prin descurajarea războiului. Şi România trebuie să fie un membru activ în Uniunea Europeană”, a spus Nicușor Dan.
Candidatul AUR, George Simion, a criticat planul de reînarmare european Readiness 2030 al Uniunii Europene, afirmând că acest domeniu trebuie să rămână la NATO. „Voi negocia de fiecare dată în Consiliul European pentru drepturile românilor şi împotriva ideii enunţate anterior că trebuie să avem o armată europeană. Pentru armată, pentru apărare există NATO şi Organizaţia Nord-Atlantică a furnizat pace şi securitate în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial pe modelul Pax Americana”, a explicat George Simion.
Politică externă
O altă diferență se remarcă în privința abordării pe plan extern. George Simion a afirmat în cadrul dezbaterilor că „Europa nu există ca o entitate” și că este formată din 27 de state cu interese proprii, iar România trebuie să voteze în Consiliul European exclusiv în funcție de interesul său național, nu „în genunchi”, în timp ce fondurile europene ar trebui să meargă la europeni, și nu spre Ucraina. Nicușor Dan a pledat pentru un sprijin necondiționat al Republicii Moldova, subliniind totodată că „fără discuție, Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina”, unde a subliniat că este nevoie de o pace justă.
Cei doi sunt de acord că președintele rus Vladimir Putin nu este binevenit în România, însă poziționările diferă în cazul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care are pe numele său un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI). În timp ce George Simion spune că acesta e binevenit, Nicușor Dan afirmă că o astfel de vizită nu va avea loc.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News