UPDATE Prezidențiale 2025. Jurnal de campanie – 6 aprilie

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, ORA 16.52

Victor Ponta a mai lansat un mesaj către români duminică, el precizând că este bine în Europa şi că locul românilor trebuie să fie în Europa. Însă trebuie să punem și România pe primul loc, adaugă el.

Tot duminică, Elena Lasconi a răspuns a doua zi consecutiv live pe Facebook întrebărilor venite de la români.

UPDATE, ORA 14.58

Avalanşa de fake news, de mesaje pro-Putin şi anti-europene de pe social media pune autorităţile române în alertă. SRI îi învaţă pe oameni cum să depisteze pericolele din online, MAI transmite că unsprezece conturi false dezinformează în numele Poliţiei. Iar CNA a găsit postări ilegale pe TikTok şi Facebook şi a cerut celor două platforme să le elimine.

CNA a transmis platformelor de social media zece decizii privind conţinutul ilegal pe care l-a depistat. Şase postări erau pe TikTok şi patru pe Facebook.

În emisiunea Radar Geopolitic, de la TVR Info, Valentin Jucan a vorbit şi despre postările pro-Rusia, pro-Putin şi antieuropene din ultimele zile de pe TikTok.

,,Dacă Rusia atacă Europa, jur să lupt pentru Rusia. Duşmanul nostru este Europa„, spune una dintre ele. În altă postare, este un fals citat din Putin, care promite să elibereze România de Uniunea Europeană. Valentin Jucan, membru CNA: „O parte dintre aceste mesaje, luate separat, nu reprezintă neapărat dezinformare. Par a fi inofensive şi, analizate singular, nici nu ar putea să fie încadrate la un conţinut ilegal. Conţinut pe care noi îl putem aborda în relaţia cu platformele.”

CNA va decide în următoarele zile dacă va cere ştergerea postărilor de acest tip de pe TikTok.

Valentin Jucan, membru CNA: Pare a fi o campanie bine organizată căci aceste postări nu au apărut acum două-trei săptămâni având un timp de viralizare, ci au apărut într-un timp extrem de scurt, o cantitate foarte mare de conţinut diversificat, cu diverse mesaje, iar această campanie cred că trebuie să fie analizată în ansamblul ei.

Serviciul Român de Informaţii a scris, pe Facebook, că ,, analizează în mod constant starea de securitate la nivel național”. Şi a transmis românilor cum pot să depisteze conturile false din social media. Ministerul de Interne atrage atenţia că există un ,,ecosistem de conturi false pe reţeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate că fiind ale unor agenţi sau ofiţeri de poliţie”.

Vezi mai multe detalii aici.

UPDATE, ORA 14.18

Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta. S-a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe.

BEC a dispus înlăturarea acestor videoclipuri cu conținut ilegal și a materialelor conexe. Deciziile vor fi comunicate și Autorității Electorale Permanente în vederea transmiterii platformelor, care trebuie să le aducă la îndeplinire în maximum 5 ore de la comunicare.

Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre cele 17 plângeri admise se referă la videoclipuri cu conținut ilegal de pe conturi asociate candidatului Nicușor Dan, cu îndemnuri directe de vot pentru acesta, cu îndemn de a nu vota un anumit candidat, cu prezentarea de afișe cu mașini colantate cu imaginea lui, sloganul acestuia.

Alte cinci plângeri admise de BEC se referă la 35 videoclipuri publicate pe Facebook și TikTok cu conținut ilegal cu îndemnuri de a vota cu candidatul AUR George Simion, potrivit informațiilor agerpres.ro.

BEC a admis și o plângere referitoare la un videoclip promovat pe TikTok cu imaginea unui buletin de vot cu ștampila aplicată pe poziția 6, a candidatului Victor Ponta. O altă plângere admisă de BEC se referă la un material video publicat pe Facebook cu conținut negativ la adresa candidatului Crin Antonescu, cu un îndemn de a nu-l vota pe acesta.

UPDATE, ORA 12.49

Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, înlăturarea a 39 materiale publicitare politice din mediul online pe motiv că încalcă prevederile legale.

„În şedinţa din data de 04.04.2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că 39 dintre acestea încalcă prevederile legale în vigoare şi trebuie înlăturate”, a transmis BEC într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit legislaţiei, condiţiile care trebuie îndeplinite de materialele publicitare politice sunt: să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit şi/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic; să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare; să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, al unei alianţe politice, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al unei alianţe electorale, clar identificat.

Totodată, aceste materiale trebuie să conţină mai multe informaţii, printre care o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic; candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice; o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare.

Alte informaţii sunt: o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea 334/2006; după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite; codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an – un moment-cheie pentru viitorul României – a început la 4 aprilie. Candidații sunt linie dreaptă, iar noi vom fi aici, zi de zi, cu Jurnalul de campanie – o rubrică specială în care vă aducem cele mai importante momente, declarații, evenimente și mișcări din tabăra celor care vor să conducă țara în următorii cinci ani.

Vom urmări pas cu pas cum își construiesc mesajele, pe cine mizează, ce promit și cum reacționează în fața provocărilor electorale. De la conferințe de presă, dezbateri, întâlniri cu alegătorii sau vizite de teren, până la gafele de campanie și strategiile din spatele scenei – Jurnalul de campanie vă ține conectați, în timp real, la bătălia pentru Cotroceni.

Rămâneți cu noi pentru episodul 3:

După ce în urmă cu o zi a avut miting electoral, candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, vorbeşte în social media, în a treia zi de campanie, despre faptul că fotbalul îi uneşte pe oameni şi despre experienţa sa la un meci din Anglia.

Nicușor Dan, candidat independent, pune accentul, tot într-o postare pe Facebook, pe faptul că România are resurse, oameni şi poziţie, dar fără o direcţie de ţară a fost mereu la voia altora. România joacă în liga mare, subliniază el.

Pe de altă parte, echipa sa de campanie a anunţat că acesta nu îşi asumă responsabilitatea pentru niciun alt cont de pe platformele sociale, în afară de cel oficial, după ce BEC a dispus eliminarea unor materiale de pe conturi asociate candidatului.

Elena Lasconi, candidata USR, povesteşte în social media o discuţie pe care a avut-o în parc cu trei doamne şi precizează că îşi asumă o responsabilitate uriaşă şi nu se va opri.

Fostul premier Victor Ponta îi lansează lui George Simion, printr-un mesaj pe X, o invitaţie la o dezbatere oriunde şi oricând vrea el.

Lavinia Șandru, candidat al Partidului Umanist Social Liberal, se întreabă de ce nu pot vota tinerii de 16 ani, ea precizând, pe Facebook, că ei vor să decidă pentru viitorul lor şi că este timpul să spunem: “Ajunge!”.

Candidatul independent Daniel Funeriu îi provoacă duminică pe contracandidaţii săi să spună care le sunt valorile şi credinţele.

Cine sunt cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din mai?

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai.

  • 1. George Nicolae Simion – candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor
  • 2. George Crin Laurențiu Antonescu– candidat din partea Alianței Electorale „România Înainte”
  • 3. Viorica-Elena Lasconi– candidat din partea Uniunii Salvați România
  • 4. Cristian Vasile Terheș – candidat al Partidului Național Conservator Român
  • 5. Lavinia-Marcela Șandru – candidat al Partidului Umanist Social Liberal
  • 6. Victor Viorel Ponta – candidat independent
  • 7. Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie
  • 8. Silviu Predoiu – candidatul Partidul Liga Acțiunii Naționale
  • 9. John-Ion Banu-Muscel – candidat independent
  • 10. Petru Daniel Funeriu – candidat independent
  • 11. Nicușor Daniel Dan – candidat independent

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: